Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali  i rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević, potpisali su danas Ugovor o osnivanju „Naučno-tehnološkog parka Beograd“, koji bi trebalo da okupi inovativne, tehnološki razvojne kompanije i zaposli mlade naučnike, a time i ubrza tehnološki razvoj zemlje.
Osnivanjem Naučno tehnološkog parka, prema rečima ministra Verbića, stvorili su se uslovi za ubrzan razvoj preduzeća u sektoru visokih tehnologija, a samim tim i uslovi za zapošljavanje mladih visokoobrazovanih kadrova.

Ministar Verbić je još dodao da je reč o istinski velikom projektu čija se veličina ne ogleda toliko u novcu, koliko u posvećenosti da postoji park koji će omogućiti višestruko vraćanje uloženog truda i znanja.

„Naučno-tehnološki park mora da bude mesto gde velike kompanije žele da uđu, jer imaju stimulativno okruženje i druge kompanije sa kojima mogu da razmenjuju resurse i ideje”, rekao je ministar Verbić.

Gradonačelnik Beograda podsetio je da je izgradnja Naučno-tehnološkog parka počela pre 26 godina, ali da će tek sada biti priveden nameni, odnosno zaposliti mlade koji se bave inovativnim tehnologijama, a što će sprečiti i odliv mozgova iz zemlje.

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević je naveo da NTP „Beograd” treba da pruži podršku inovacionoj delatnosti na Univerzitetu i da omogući komercijalizacijuinovacija.

Kako je rečeno nakon potpisivanja ugovora, za tri do četiri godine u kompleksu na Zvezdari trebalo bi da posluje oko 100 tehnološki razvojnih kompanija sa oko 1.000 zaposlenih inženjera.

Iinovacije su prepoznate kao ključni faktor konkurentnosti ekonomije, a kako je Srbija ocenjena kao zemlja sa velikim istraživačkim potencijalom, neopohodno je razvijati instrumente koji će ubrzati transfer znanja i tehnologija u privredu i značajnije pospešiti komercijalizaciju inovacija

Istovremeno, NTP „Beograd” treba da stvori uslove za osnivanje i razvoj većeg broja start-up preduzeća koristeći metodologiju koja je već razvijena na tehničkim fakultetima u Beogradu. Zadatak NTP „Beograd” je da upravlja izgrađenim kompleksom na Zvezdari na način da privuče inovativne, tehnološki razvojne kompanije (domaće i strane) i stvori uslove za komercijalizaciju inovacija i razvoj ekonomije zasnovane na znanju, što će ojačati izvozi konkuretnsku poziciju naše privrede.