internet

Digitalna era donosi sa sobom brojne izazove za roditelje, posebno u praćenju aktivnosti njihove dece na internetu. U želji da pomogne roditeljima da bolje razumeju navike svojih mališana, kompanija Kaspersky je objavila svoj godišnji izveštaj o najpopularnijim dečijim interesovanjima i hobijima na internetu. Analiza je zasnovana na anonimiziranim podacima prikupljenim od korisnika alata Kaspersky Safe Kids, koji obuhvataju pretraživačke upite i najpopularnije aplikacije na Android i Windows platformama.

Evo glavnih saznanja iz ovogodišnjeg izveštaja:

1. Aplikacije:

Deca najviše vremena provode na YouTube-u (28%), TikTok-u (14.7%) i WhatsApp-u (14.6%), dok se Instagram nalazi na četvrtom mestu sa 9% udela.

2. Influenseri:

Na YouTube platformi, gejmerski influenseri dominiraju pretragama. Takođe, MrBeast se izdvaja kao jedan od najpopularnijih blogera među decom.

3. Trendovi:

  • “Gegagedigedagedago” meme je bio izuzetno popularan, kombinujući nadrealnu privlačnost digitalnog humora sa zaraznom energijom dobro poznate pesme “Cotton Eye Joe” od Rednex-a.
  • “ASMR” video sadržaji su i dalje popularni, posebno među mlađom publikom.
  • “Gacha Life” videi i dalje privlače pažnju dece svojom jedinstvenom kombinacijom animacije i pripovedanja.

4. Muzika:

Phonk i Nightcore su među najpopularnijim žanrovima, dok su umetnici poput Olivije Rodrigo i Taylor Swift i dalje omiljeni među decom.

5. Filmovi i crtani filmovi:

“Rockdog 3” i “Kung Fu Panda 4” su bili popularne pretrage među decom, dok serija “My Story Animated” privlači pažnju svojim animiranim pričama zasnovanim na stvarnim iskustvima.

6. Igrice:

Fortnite, Minecraft, Brawl Stars, Roblox i Genshin Impact ostaju među najpopularnijim igricama među decom.

“Digitalno roditeljstvo je ključno za bezbedno iskustvo dece na internetu. Alati poput Kaspersky Safe Kids pomažu roditeljima da prate aktivnosti svoje dece i zaštite ih od potencijalnih rizika,” ističe Ana Larkina iz kompanije Kaspersky.

Kompanija Kaspersky, osnovana 1997. godine, pruža inovativna rešenja za sajber bezbednost i digitalnu privatnost. Njihova tehnologija štiti preko 400 miliona korisnika širom sveta, pružajući sigurnost kako pojedincima, tako i kompanijama.

Praćenje onlajn aktivnosti dece je važan korak ka osiguravanju sigurnijeg internet okruženja za najmlađe korisnike. Uz podršku alata kao što je Kaspersky Safe Kids, roditelji mogu biti sigurni da njihova deca istražuju internet na bezbedan i odgovoran način.