Projekat „Digitalni gradovi“ koji organizuju British Council i Vlada Velike Britanije predstavljen je u hotelu Splendid u Bečićima, što je ujedno i zvaničan početak njegove realizacije. Cilj projekta je povezivanje kreativnih centara, odnosno habova, startapova, malih i srednjih preduzeća iz oblasti kreativnih industrija, tehnologije i obrazovanja, kao i lokalnih samouprava gradova Zapadnog Balkana sa kolegama i partnerima iz Velike Britanije. Ovaj vid povezivanja predstavlja ujedno i početak buduće saradnje i zajedničkih projekata.

Projekat su predstavili Gavin Vesi, zamenik šefa misije u Britanskoj ambasadi u Crnoj Gori i Larisa Halilović, direktorka British Council-a u Bosni i Hercegovini i direktorka projekta „Digitalni gradovi“. Tokom jednodnevne konferencije, učesnici su imali priliku da se bliže upoznaju sa najnovijim trendovima na ovom polju i primerima dobre prakse iz Velike Britanije. Posebno interesovanje izazvalo je predavanje koje je održao Džon Njubign, generalni direktor organizacije „Kreativna Engleska“ (Creative England) i jedan od pionira kada je u pitanju razvoj kreativnih industrija.

Projekat „Digitalni gradovi“ doprinosi razvijanju znanja i veština u domenu strateškog i poslovnog razvoja, planiranja i umrežavanja, ali stimuliše i kapacitete i veštine lidera digitalnih habova i kompanija. Predstavnici odabranih digitalnih centara imaće priliku da se povežu i sa lokalnim samoupravama i razmene iskustva. Razvijanje zajedničkih projekata sa partnerima iz Velike Britanije, koji rade u domenu digitalizacije gradskih administracija, obrazovanja i kreativnih industrija biće još jedna prednost ovog programa.

„Velika mi je čast što smo u mogućnosti da realizujemo jedan ovako važan projekat, koji ima za cilj povezivanje odabranih kreativnih centara Zapadnog Balkana sa kreativnim centrima iz Velike Britanije. Projekat će doprineti razvoju primene digitalnih tehnologija, sa fokusom na inovacijama u kreativnim industrijama, ali i korišćenju tehnologija u oblasti obrazovanja, kako na Zapadnom Balkanu, tako i u Velikoj Britaniji“, izjavila je ovom prilikom Larisa Halilović, direktorka British Council-a Bosna i Hercegovina i direktorka projekta „Digitalni gradovi“

Projekat „Digitalni gradovi“ trajaće do kraja marta, a učesnici će imati priliku da se ponovo okupe od 21. do 24. februara 2018. godine u Srbiji. Tokom narednog susreta, fokus će biti na razvijanju kapaciteta organizacija i njihovom umrežavanju, uz prisustvo eksperata sa Zapadnog Balkana i iz Velike Britanije. Finale projekta, kom će prisustvovati svi učesnici, održaće se krajem marta u Velikoj Britaniji, dok će predstavnici kreativnih centara sa Zapadnog Balkana biti u prilici da posete svoje kolege i partnere širom Engleske tokom celog trajanja programa.