Elementi magazin CPN

Centar za promociju nauke otvara Naučni klub u Zaječarskoj gimnaziji, koji će služiti i učenicima i nastavnicima, ali i svim zainteresovanim građanima, kao mesto za bavljenje naukom

U utorak, 20. decembra, u Zaječaru se otvara Naučni klub, koji će biti smešten u jednoj od učionica Zaječarske gimnazije. Naučni klubovi su inicijativa Centra za promociju nauke, a trenutno je aktivno 14 klubova širom Srbije.

Otvaranju Naučnog kluba u Zaječarskoj gimnaziji prisustvovaće i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, a pored njega, memorandum o saradnji potpisaće i dr Marko Krstić, v.d. direktora Centra za promociju nauke Srđan Stanojević, direktor Gimnazije Zaječar. Zvanična ceremonija planirana je u 13 časova, a nakon nje, predstavnici medija imaće priliku da uzmu izjave i saznaju više informacija o Naučnom klubu.

Šta su naučni klubovi? Ovaj koncept razvijen je u Centru za promociju nauke. Prvi klub je osnovan u Beogradu, u Knez Mihailovoj ulici 5, a bio je dostupan svim zainteresovanima od 2013. do 2015. godine. Jedan od glavnih zadataka kluba je da poveže sve kojima je nauka bliska i zanimljiva, bez obzira na godine, nivo znanja i oblasti interesovanja. Članstvo u klubu je dobrovoljno i besplatno.

Naučni klub Zaječar, kao deo Gimnazije Zaječar, zamišljen je kao mesto susreta dece, učenika, studenata, nastavnika, naučnika i građana sa naukom i tehnologijom.
Zainteresovani učenici, pored redovnog školskog programa, ovde imaju priliku da se susretnu sa inovativnim i novim pristupima učenju i ovladaju naučnom metodologijom. U ovom prostoru, svi zainteresovani za nauku i tehnologiju imaju priliku da se upoznaju, razmenjuju iskustva, diskutuju o naučnim temama i tako proširuju znanja i usvajaju primenjivo znanje i razvijaju funkcionalnu pismenost u naučnom domenu.

U klubu će se održavati raznovrsni naučnopopularni događaji: debate, izložbe, konferencije, predavanja, prezentacije, projekcije, radionice, seminari, sastanci, kao i neformalna okupljanja na kojima se razgovara o temama iz oblasti nauke i tehnologije.
ZAJEČARSKA GIMNAZIJA, JEDNA OD NAJSTARIJIH SREDNJIH ŠKOLA U SRBIJI
 
Gimnazija Zaječar, pored toga što je jedna od najstarijih srednjih škola u Srbiji, uspešna je u raznovrsnim oblastima, podsticanju edukacije kroz primenjena znanja i veštine, uz kreativnost u radu sa učenicima.
Matematičari i fizičari iz ove škole u proteklih desetak godina osvojili su više od 20 republičkih nagrada, već pet godina unazad gimnazija realizuje Program učeničke kompanije. Još jedan zanimljiv projekat kroz koji škola popularizuje nauku među mladima jeste i Naučni paparaco, realizovan u saradnji sa Centrom za promociju nauke. Ova gimnazija se bavi i zelenim temama, a Gimnazija Zaječar je prva škola u Evropi koja je dobila STEM EXPERT LABEL u okviru projekta Stem Label. Prošle godine, u gimnaziji je pokrenut program Girls can do IT sa namerom da se motivišu učenice osnovnih škola da upišu IT smer. Pored toga, nastavnici i učenici škole posvećeno uzgajaju i biljke!