U Beogradu je danas počela najveća telekomunikaciona konferencija u zemlji, 23. telekomunikacioni forum TELFOR. Na trodnevnoj konferenciji očekuje se učešće preko 2000 posetilaca, a biće prezentovano preko 300 radova iz oblasti telekomunikacija.

Otvarajući ovogodišnji TELFOR, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izrazila je zadovoljstvo da je 2015. godina u Srbiji bila veoma uspešna za oblast telekomunikacija. Najznačajniji poduhvat je uspešan završetak procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje programa, tako da građani Srbije sada mogu potpuno besplatno da gledaju veći broj programa mnogo boljeg tehničkog kvaliteta.

Otvoren 23. Telekomunikacioni forum – TELFOR

Matić je ocenila da će brzi početak korišćenja opsega digitalne dividende biti dodatni pozitivni efekat završetka procesa digitalizacije. Ona je naglasila u eri brzog razvoja mobilnih komunikacija frekvencije postaju dragocen resurs i podsetila i da je prošle nedelje opseg digitalne dividende prodat mobilnim operatorima za oko 105 miliona evra, što predstavlja zamajac daljem razvoju mobilne telefonije, ali i direktnu dobit za budžet Republike Srbije. „Dalji razvoj širokopojasnih mreža dovesti do smanjivanja jaza između urbanih i ruralnih sredina i doprineli daljem privrednom rastu Srbije“, rekla je Tatjana Matić.

Ovom prilikom državna sekretarka je najavila da bi Vlada Srbije iduće sedmice mogla da usvoji predlog zakona o informacionoj bezbednosti, što predstavlja izuzetno značajan iskorak u zakonskoj regulativi kada je u pitanju bezbednost podataka korisnika interneta. Ovim zakonom se definišu novi standardi i uvode nove institucije, poput Centra za brz odgovor na sajber-incidente, koje će omogućiti da kao država budemo na nivou nekih zemalja u kojima je ovaj sistem na visokom nivou.

Matić je najavila da će jedna od važnih aktivnosti Ministarstva biti jačanje Akademske mreže Srbije, dodavši da se radi na projektu koji će omogućiti povezivanje osnovnih i srednjih škola na sistem Akademske mreže.

Na otvaranju konferencije dodeljene su i tradicionalna priznanja – nagrada „Ilija Stojanović“ za najbolji naučni rad i za najbolje studentske radove i nagrada „Blažo Mirčevski“ za najbolji rad mladog autora.

U toku trajanja TELFOR-a biće organizovan je niz sesija u okviru kojih će se razmatrati i promovisati relevantna pitanja u oblasti telekomunikacija i informacionih tehnologija: tehnička, razvojna, regulatorna i ekonomska, pitanja proizvodnje opreme, usluga, servisa i funkcionisanja sistema.

TELFOR se održava u organizaciji Društva za telekomunikacije, Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i IEEE Communications Society – Serbia and Montenegro Chapter. U realizaciju konferencije je na različite načine uključeno i nekoliko desetina međunarodnih i domaćih kompanija.