Naučni klub Kanjiža

Najseverniji Naučni klub u Srbiji otvoren je u utorak, 14. juna. Memorandum o saradnji potpisali su Robert Fejstamer, predsednik opštine Kanjiža, Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke, i Tatjana Varju Potrebić, Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Kanjiža, a o značaju otvaranja Naučnog kluba govorio je i Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine nacionalne zajednice AP Vojvodine.

 

Kanjiža je, kako je istakao Mihalj Njilaš, na jednom od vodećih mesta u Vojvodini i Srbiji što se tiče obrazovanja i praćenja novih trendova u obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina, pre svega na mađarskom, a najbolje rešenje za upliv u savremene načine obrazovanja jeste razvijanje neformalnih vidova obrazovanja.

 

Kroz mrežu naučnih klubova u prostorijama Regionalnih centara za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i u Centrima za stručno usavršavanje, uz podršku Centra za promociju nauke i lokalnih samouprava, zajednički se kreće u akciju decentralizacije promocije nauke, istakao je direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević.

 

Tatjana Varju Potrebić, direktorka Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Kanjiža, izjavila je da je otvaranje Naučnog kluba dobra prilika za osnovne i srednje škole iz opštine i regiona, da pokažu šta umeju.

 

Kanjiža se otvaranjem Naučnog kluba pridružila Leskovcu, Čačku, Nišu, Užicu, Knjaževcu, Kragujevcu, Smederevu, Kruševcu, Kikindi, Šapcu, gde su od aprila ove godine otvarani naučni klubovi, a nakon Kanjiže, otvaranje naučnog kluba sledi u Novom Pazaru.