Najveća i najuticajnija godišnja konferencija posvećena informaciono-komunikacionim tehnologijama u regionu Jugoistočne Evrope, Sinergija 15, koja se održava od 21. do 23. oktobra 2015. godine, otvorena je danas u hotelu Crowne Plaza.

Ove godine Sinergija slavi značajan jubilej – 15 godina prisustva i uspeha u promovisanju Microsoft proizvoda i rešenja, kao i u uspostavljanju konkurentnosti tržišta kroz implementaciju najnovijih tehnologija. Sinergija 15 ugostiće preko 60 uglednih predavača iz zemlje i inostranstva, koji će se baviti najaktuelnijim IT temama kroz brojna ekskluzivna predavanja, edukativne radionice i poslovne skupove. Kroz više od 70 sesija i u okviru šest tematskih celina, posetioci će imati prilike da saznaju sve o najnovijim tehnološkim dostignućima.

sinergija15

„Suštinska inovativnost prikazanih rešenja i proizvoda je ono što ovogodišnju Sinergiju izdvaja u odnosu na prethodne godine. To posebno važi u slučaju platforme koju zajedno čine novi Windows 10 i Office 2016, sa kojima korisnik ima osećaj da su ponuđena rešenja intuitivna, poznata i jednostavna za korišćenje. Ali ono što ih čini inovativnim su principi na kojima su bazirani, gde se menja način na koji smo mislili o poslu, progresu i timskom radu. Osnovni princip kreativnog procesa u Microsoft-u zasniva se na ideji da omogućimo svakome da uradi više i postigne više. To je globalna strategija kompanije koju mi pratimo i u Srbiji kako bismo korisnicima omogućili pogodnosti koje se ogledaju u povećanju produktivnosti i stvaranju personalizovanog iskustva u radu sa kompjuterima“, izjavio je na otvaranju Sinergije Željko Vujinović, Generalni direktor Microsoft-a u Srbiji i Crnoj Gori.

Ovogodišnja Sinergija u znaku je još jednog jubileja – 10 godina Microsoft razvojnog centra Srbije. Govoreći o prvih 10 godina, Dragan Tomić, direktor Razvojnog centra istakao je da je ovaj centar tokom prethodne decenije definisao put koji Srbiju ucrtava na tehnološku mapu sveta, kao i da svojim radom odgaja generacije mladih programera koji razvijaju i kreiraju inovativne tehnologije budućnosti u Srbiji.

„Centar danas broji više od 200 zaposlenih, koji su već dali izuzetan doprinos razvoju proizvoda kao što su SQL Server, Microsoft Azure, okvir klasifikacije za Bing pretraživač, Sway, Office Lens, Translator za Windows mobilne telefone i brojnim drugim projektima, koji svoju primenu nalaze širom sveta“, istakao je Dragan Tomić.

Prvog dana, neka od vodećih IT imena govorili su o najnovijim tehnološkim dostignućima u okviru SQL Servera 2016, BizTalk servera i Power BI platforme. Posetioci su mogli čuti i korisna izlaganja o aktuelnim alatima za razvoj aplikacija, predavanja o Microsoft Azure, System Center, Windows Server, i mnogim drugim aktuelnim temama.

U skladu sa sloganom Innovate it, Sinergija 15 je po prvi put otvorila vrata i za najširu publiku, a u okviru Microsoft Experience Corner-a. IT entuzijasti, ljubitelji novih tehnologija i svi zainteresovani posetioci tako će dobiti jedinstvenu priliku da se upoznaju sa aktuelnim uređajima sa Windows operativnim sistemom, ali i da provere kako neke od najpopularnijih Microsoft aplikacija rade na drugim platformama. Microsoft Experience Corner biće otvoren besplatno, za sve posetioce, tokom trajanja Sinergije 21. i 22. oktobra od 10 do 18h, kao i 23. oktobra od 10 do 15h. Pristup svim ostalim sadržajima konferencije zahteva akreditaciju.

Tehnički dani konferencije održaće se 21. i 22. oktobra, dok će jedan dan konferencije biti posvećen biznisu i razvoju IT sektora u Srbiji, sa ciljem da stvori sinergiju između IT i privrede i predstavi perspektive koje donose savremene tehnologije kada je u pitanju ekonomski rast i unapređenje pozicije domaćeg tržišta na globalnoj mapi.