Sinergija 16

Najveća i najuticajnija konferencija posvećena informaciono-komunikacionim tehnologijama – Sinergija 16 – svečano je otvorena u beogradskom hotelu Crowne Plaza. Ovogodišnja Sinergija, koja će tokom naredna tri dana pod sloganom „Integrated Destination“ ugostiti veliki broj poslovnih ljudi, IT eksperata, predstavnika javnog i privatnog sektora, otvorena uvodnim izlaganjem Željka Vujinovića, generalnog direktora Microsofta za Srbiju i Crnu Goru.

„Mi u Microsoftu verujemo da digitalna transformacija nije budućnost, ona već uveliko menja svet koji nas okružuje. Savremena tehnološka rešenja redefinišu načine na koji učimo, komuniciramo jedni sa drugima, ili radimo. Zbog toga je naša misija da svojim proizvodima i uslugama pružimo svima mogućnost da postignu više. U skladu sa tim i ove godine, sa ponosom, organizujemo Sinergiju kao mesto na kojem se susreću sadašnjost i budućnost“, izjavio je Vujinović.

O tome kako svet koji nas okružuje menjaju naši IT inženjeri, govorio je Dragan Tomić, direktor Razvojnog centra Microsofta u Srbiji koji je predstavio neke od globalno priznatih projekata na kojima radi tim od 200 naših eksperata, među kojima su  SQL server, Math Scenario i OneNote Universal, kao i čuveni HoloLens, koji se delimično razvija upravo u Srbiji.

„Činjenica da mi ovde razvijamo proizvode koji svoju primenu nalaze širom sveta, već deceniju unazad trasira put Srbije na tehnološkoj mapi sveta i nedvosmisleno potvrđuje da su informacione tehnologije preduslov razvoja čitavih ekonomija, i da je digitalna transformacija u svim sferama neophodna kako bismo ostvarili konkurentnost na globalnom tržištu“ – istakao je Tomić.

Ben Armstrong, Principal Program Manager u Microsoftu, objasnio je prisutnima zašto je baš sada pravo vreme za sve koji se bave razvojem informacionih tehnologija, kao i kako najbolje pratiti neprestane promene u ovoj sferi.

U skladu sa glavnom temom konferencije – digitalnom transformacijom i njenim rastućim uticajem na sve aspekte biznisa, Sinergija 16 više nego ikada pre potencira poslovno orijentisana predavanja i diskusije, pa će tehnički dani konferencije doneti veliki broj tema posvećenih upravo sinergiji IT-a i biznisa. Poslednji, Biznis dan konferencije doneće diskusije koje će za temu imati digitalizaciju privrede, obrazovanja, najadekvatnije modele transformacije, ulogu privatno-javnih parterstava i start up-ova u ovom procesu, kao i konkretne primere uspešnih transformacija u našoj zemlji.