startap

Na prijemni ispit za specijalizovana IT odeljenja koji je održan 3. juna u celoj Srbiji, izašlo je 2.513 učenika. Za sada su poznati preliminarni rezultati, prema kojima je njih 1.300 položilo prijemni ispit i pri popunjavanju želja za upis u srednje škole, 9. jula imaće pravo da upiše jedno od ovih odeljenja.

 Uvid u testove zakazan je za 6. jun, a konačna rang lista učenika biće objavljena dva dana kasnije, 8. juna 2018. godine.

Broj đaka koji su položili prijemni ispit, veći je skoro 5 puta nego prošle godine, kada je prijemni položilo 280 đaka. Interesovanje đaka za polaganje prijemnog ispita jasan je znak da su učenici prepoznali potencijal koji ima IT industrija i, oni će u svom daljem školovanju imati neophodnu podršku Vlade Srbije. Ovi podaci ilustruju da, napori koje Vlada ulaže da Srbija bude regionalni lider u IT industriji, daju rezultate.

 Kako broj učenika koji su položili prijemni ispit u mnogim gradovima premašuje broj mesta za upis, za očekivati je da će IT odeljenja biti formirana u gradovima širom Srbije.

 Učenici koji završe četiri godine školovanja u ovim odeljenjima, steći će sva neophodna znanja i veštine potrebne za nastavak školovanja na nekom od fakulteta IT usmerenja. Pored toga, dobiće i široko gimnazijsko znanje koje im omogućuje da, ukoliko žele, nastave svoje školovanje u nekoj drugoj oblasti.

IT odeljenja imaće maksimalno do 20 učenika koji se na časovima informatičkih i programerskih predmeta dele na grupe. Sve gimnazije su opremile kabinete za Informatiku, nastavnike Informatike očekuju obuke za nove predmete, dok učenicima nije potrebna dodatna IT oprema niti ulaganje u učenički materijal.

Prema poslednjim istraživanjima, u Srbiji se na tržištu pojavi oko 1.500 novih kvalifikovanih IT radnika svake godine. Potrebno je povećati taj broj najmanje 5 puta, na više od 7.000 radnika godišnje, kako bi izvozni ciljevi bili dostignuti. Cilj Vlade Srbije je da izvoz IT industrije dostigne 2,5 milijarde evra do 2023. godine. Ovaj sektor u Srbiji trenutno zapošljava oko 20.000 radnika, a prosečna plata u ovom sektoru viša je nego u drugim privrednim granama.