biciklofon

Šta je biciklofon?

To je punjač za mobilni telefon koji se aktivira okretanjem pedala trenažnog bicikla. Ideja je Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave Pančevo, a realizacija profesora i učenika Srednje mašinske škole u Pančevu. Rezultat: među dve hiljade evropskih i vanevropskih gradova koji će ove godine obeležiti Evropsku nedelju mobilnosti (ENM) koja se tradicionalno održava od 16. do 22. septembra – je i Pančevo, ovoga puta u statusu Zlatnog učesnika, jer učestvuje u osvajanju Nagrade Evropska nedelja mobilnosti.

Organizovanjem aktivnosti tokom nedelje od 16 – 22. septembra, učesnici ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti će imati u vidu glavnu temu: “Pametna i održiva mobilnost – investicija za Evropu”, sa pozivom na akciju “PAMETNA MOBILNOST – JAKA EKONOMIJA”. Ovoga puta, Pančevo će učestvovati kao Zlatni učesnik, s obzirom da su ispunjeni uslovi za kandidaturu za nagradu: Evropski grad mobilnosti. Uz podršku Katarine Banjai, članice Gradskog veća zadužene za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva je u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za javne službe i socijalna pitanja, sa Turističkom organizacijom Pančeva, Agencijom za saobraćaj i Domom omladine Pančevo, osmislio aktivnosti kojima grad ispunjava najvažnije uslove za kandidaturu za osvajanje ove evropske nagrade.

Jedna od inovacija i najatraktivnijih stalnih mera štednje energije, a u cilju afirmacije biciklizma kao najefikasnijeg alternativnog vida mobilnosti – svakako je biciklofon. To je punjač za mobilni telefon koji se aktivira okretanjem pedala trenažnog bicikla. Ideja je Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave Pančevo, a realizacija profesora i učenika Srednje mašinske škole u Pančevu.

Posle četvorodnevnih aktivnosti pod nazivom: ”Pančevo je u Evropi”, “Siđi do reke”, ”Ulica ima više lica” i ”Pančevo, to je kada se vratiš”, tokom kojih su Pančevci i Pančevke uživali u veslanju, rekreaciji, rolerijadi, vožnji biciklima i prisustvovali prezentaciji nove velike turističke mape grada tokom kojih su prikazane prednosti nabavke katamarana za nautički turizam i gradski rečni saobraćaj, danas je u holu Gradske uprave promocisan biciklofon, kao prvi autentični ”proizvod” kome su, od imena do realizacije “kumovali” Pančevci.

Biciklofoni će biti postavljeni i u holu pančevačkog kulturnog centra i Glavne autobuske stanice, a lokalne samouprave koje su zainteresovane da ovakvu vrstu usluge pruže svojim sugrađanima mogu se obratiti Mašinskoj školi u Pančevu.

– Cilj nam je da Pančevo kontinuiranim i različitim akcijama i projektima, rebrendiramo u moderan evropski grad koji brine o zaštiti životne sredine i koji je lider u osmišljavanju načina za očuvanje okoline, rekla je Katarina Banjai, gradska većnica zadužena za sektor očuvanja životne sredine Gradske uprave Pančeva, dodajući da su kandidaturu za Evropski grad mobilnosti shvatili kao rezultat pre svega društveno-odgovornog ponašanja i poslovanja.