anti-spam

Ove godine Fondacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS), u okviru “Evropskog meseca sajber bezbednosti”, 20. oktobra, od 11.00, organizuje panel diskusiju pod nazivom „Spamovanje ludom radovanje“. Panel će biti održan u Muzeju nauke i tehnike Beograd, koji je i suorganizator skupa, u Skenderbegovoj 51.

Svakodnevno naše elektronske sandučiće zasipaju neželjene reklamne i druge poruke, ali i poruke sa mnogo opasnijim sadržajem, kao deo velikog spamerskog paketa protivzakonitog ponašanja na Internetu. Spamovanje je ozbiljna i složena društvena pojava koju će učesnici ove panel diskusije pokušati da sagledaju kroz sve njene aspekte: zakonski, bezbednosni, marketinški i edukativni. Definicija spama kaže da su to nezatražene masovne poruke, bez obzira na njihov sadržaj, i da je spamovanje pitanje saglasnosti primaoca i načina slanja, a ne pitanje sadržaja poruke. U Srbiji je česta nedozvoljena poslovna praksa pojedinih firmi i organizacija da građane, suprotno odredbama čak četiri zakona, uznemiravaju ubacivanjem neželjene pošte u poštanske sandučiće, slanjem neželjenih poruka e-poštom ili SMS-om i neželjenim pozivanjem na fiksni ili mobilni telefon.

Moderatorka panel diskusije „Spamovanje ludom radovanje“ je Jelena Ožegović, saradnica za marketing i komunikacije u RNIDS-u, a učesnici su pet domaćih stručnjaka i gost iz Slovenije, Gorazd Božič, direktor SI-CERT-a, kao uvodničar. On će govoriti o slovenačkim iskustvima vezanim za spam, o tome da li postoji “dobar” i “loš” spam, kakvi su troškovi svakodnevnog spamovanja, da li treba da se spam proganja zakonskim merama ili je to već izgubljeni rat?

Jovan Šikanja, administrator za bezbednost kompanije „Limundo“, govoriće o opasnim oblicima spamovanja, kada se e-poštom masovno šalju zlonamerni programi (virusi, malver, ransomver…), kao i o internet prevarama – od čuvene Nigerijske do fišinga.

Žarko Ptiček, IT pravnik iz kompanije „Ptiček“, daće pregled propisa koji tretiraju slanje neželjenih poruka, objasniće kako marketinški nastup uskladiti sa propisima, kako se zakonito obrađuju podaci o ličnosti i koji postupci stoje na raspolaganju onima koji smatraju da su im prava povređena.

Boško Radivojević, suosnivač kompanije „Mainstream“, govoriće o tehničkim aspektima spamovanja iz ugla internet provajdera i o čemu sve korisnici servera za slanje e-pošte treba da vode računa pri masovnom slanju poruka.

Vladan Babić, glavni specijalista za mrežnu i informacionu bezbednost u Centru za reagovanje na napade na informacioni sistem MUP-a Srbije, objasniće razloge zašto se ulaže u odbranu od spama i kako da se prosečan korisnik Interneta zaštiti od zlonamernog spamovanja.

Branko Vukomanović, kreativni direktor agencije „Trilenium“, govoriće o marketinškim aspektima masovnog slanja poruka na dozvoljen način, o kreiranju sadržaja i dizajniranju poruka e-pošte i praćenju uspešnosti takvih kampanja.