NVIDIA VR
Završetak manifestacije art+neuroscience obeležiće dva panela posvećena temi veštačke inteligencije: u petak, 6. decembra, u Naučnom klubu akcenat će biti na prepletu nauke i umetnosti i promišljanju veštačke inteligencije, dok će u subotu, 7. decembra, u Galeriji RTS Kluba, dve kustoskinje, Maja Ćirić i Marlis Virt, razgovarati o kuriranju veštačke inteligencije i iskustvima sa Bečkog bijenala posvećenog promenama i budućnosti.

Manifestacija art+neuroscience pod sloganom „Svet iza očiju“, koja je ove godine posvećena neuronaukama kao aktivnom i dinamičnim poligonu savremenih istraživanja, prikazala je na nekoliko lokacija u Beogradu mogućnosti naprednih tehnologija i autentičnih kreativnih postupaka. Odabrani umetnici u saradnji sa naučnicima predstavili su svoje viđenje neuronauka i savremenih naučnih istraživanja i otkrića, ali i njihovog odnosa i uticaja na čoveka i društvo u celini. Pored prikazanih radova, posetioci su tokom novembra i decembra imali prilike da učestvuju u brojnim edukativnim radionicama, predavanjima i radionicama za školarce.

Kraj manifestacije obeležiće dva panela u organizaciji Centra za promociju nauke na kojima će se govoriti o prepletu naizgled suprotstavljenih disciplina: umetnosti i nauke.

U petak, 6. decembra, u 18 časova, u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, u Kralja Petra 46, biće organizovana panel-diskusija: art+science u doba veštačke inteligencije, koja će okupiti aktere domaće naučne i kulturne scene, uz gošću iz Muzeja primenjene umetnosti u Beču. Svako od panelista će iz svoje pozicije dati viđenje dometa art+science kolaboracija.  Da li ovaj okvir može da nam omogući da demistifikujemo veštačku inteligenciju, da poigravanjem i ozbiljnim promišljanjem veštačke inteligencije podstaknemo javnost da posmatra ovu tehnologiju kroz kritičku prizmu? Kroz diskusiju, biće mapirane ključne teme i koncepti kroz koje umetnost može prići i raspakovati ovu ključnu tehnologiju današnjice.

Učesnici panela su: Marlis Virt (kustoskinja, Muzej primenjene umetnosti, Beč), Dobrivoje Lale Erić (rukovodilac projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije za Srbiju, CPN), doc. dr Milica Janković (Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu), Milan Ličina (predavač na Fakultetu za digitalne umetnosti, Metropoliten Univerzitet), dr Maja Ćirić (nezavisna kustoskinja), dok će razgovor moderirati Petar Laušević (koordinator projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije za Srbiju, CPN).

U subotu, 7. decembra, u 12 časova, u Galeriji RTS Kluba (Hilandarska 2, ulaz iz Svetogorske ulice), Centar za promociju organizuje panel čije je tema kuriranje veštačke inteligencije. Kustoskinja Maja Ćirić će ovom prilikom razgovarati sa Marlis Virt (Marlies Wirth), kustoskinjom Muzeja primenjene umetnosti u Beču, uz osvrt na Bečko bijenale posvećeno promenama i budućnosti.

Kombinujući u sebi umetnost, dizajn i arhitekturu, Bečko bijenale otvara nove pristupe centralnim pitanjima našeg vremena promovišući pozitivnu promenu u društvu. Bijenale je nastalo kroz shvatanje da živimo u novom vremenu u kome digitalna revolucija penetrira sve oblasti našeg života i time u osnovi menja našu civilizaciju. Današnja digitalna modernost nudi značajne mogućnosti za poboljšanje kvaliteta života, kao i inovativne koncepte življenja i biznis modele u svakom sektoru.

Manifestacija art+neuroscience je prva programska aktivnost Centra kao inicijalnog partnera projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije (European ARTificial Intelligence Lab – AI Lab), finansiranog kroz EU program Kreativna Evropa. Nastao kao nastavak izuzetno uspešne saradnje u okviru projekta Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke  (European Digital Art & Science Network – Art & Science) Evropska laboratorija veštačke inteligencije uključuje veći broj inicijalnih partnera iz Austrije, Slovenije, Irske, Španije i Srbije, uz nove institucije iz Francuske, Belgije, Danske, Holandije, Grčke i Gruzije.