U dinamičnoj oblasti kao što je organizacija i sprovođenje statističkih istraživanja i izrada metodologije, jedna od najvažnijih komponenti svakako je efikasna platforma za upravljanje svim fazama statističkih istraživanja, od unosa podataka, njihove obrade, do diseminacije. Kao stručna organizacija u sistemu državne uprave koja godišnje sprovede više od 300 istraživanja, Republički zavod za statistiku susreo se sa potrebom kreiranja razvojnog okruženja koje će unaprediti rad čitave organizacije.

microsoft

Uobičajena obrada podataka podrazumeva pravljenje posebnih aplikacija za svako statističko istraživanje, što za posledicu ima opterećenje ionako nedovoljnog broja projektanata, aplikacije koje su nestandardizovane i teške za održavanje, kao i zavisnost od stalnih tehnoloških promena kao što su novi razvojni alati, programski jezici i platforme.

Kako bi se odgovorilo na izazov kreiranja efikasnijeg razvojnog okruženja, u Republičkom zavodu za statistiku je osmišljen novi koncept – formiranje jedne baze u kojoj se čuvaju opisi aplikacija i razvoj jednog programa koji će interpretirati bazu i u realnom vremenu generisati unos, obradu podataka, izveštavanje i naprednu pretragu. Tako je nastao softverski paket Ist koji čine jedna, jednostavna meta baza – Ist meta baza, i jedna aplikacija koja je interpretira – Ist.NET aplikacija.

„Ist.NET aplikacija u bukvalnom smislu čita podatke Ist meta baze koji predstavljaju opis svake aplikacije i na osnovu pročitanih podataka generiše i izvršava u realnom vremenu svaku fazu statističkog istraživanja od unosa podataka do njihove diseminacije“ ističe Miladin Kovačević, generalni direktor Republičkog zavoda za statistiku.

Ist  je u potpunosti razvijen na Microsoft razvojnim alatima, na .NET tehnologiji. Brojne funkcije, kao što su autentifikacija i autorizacija u potpunosti su realizovane u SQL serveru. Fleksibilnost i lakoća rada u okviru Excell-a u kojem se formiraju izveštaji za krajneg korisnika takođe doprinose efikasnosti procesa izrade istraživanja.

Saradnja sa Microsoftom i razvoj Ist programa donosi višestruke benefite koji se ogledaju u značajnim finansijskim uštedama, povećanju produktivnosti, nezavisnosti od kadrovskih promena, jednostavanom procesu edukacije i primene, i što je najvažnije u okrenutosti ka korisnicima. Ilustrovano u brojkama, u Zavodu trenutno svaki projektant razvija 20 aplikacija istovremeno, što je u proseku 4 do 5 puta više nego uobičajenim načinom obrade podataka.

Pored kreiranja Ist programa, Republički zavod za statistiku i lokalna Microsoft kancelarija imaju izuzetno uspešnu saradnju koja se ogleda u brojnim zajedničkim projektima. Upravo su dosadašnja pozitivna iskustva u projektima sa Microsoft-om predstavljena na godišnjoj konferenciji statističara koja je krajem novembra održana u Hagu,  u organizaciji UNECE (UN Economic Commission for Europe) i koja je okupila predstavnike zvaničnih statističkih organizacija sa područja čitave Evrope. Zavod je na konferenciji objavio da sa lokalnom kancelarijom Microsoft-a realizuje i pilot projekat Big data na Azure platformi.

 

 

 

Nedavno je organizovana i referentna poseta predstavnika Zavoda Microsoft razvojnom centru u Srbiji (MDCS) prilikom koje Zavod upoznat sa Microsoft proizvodima koji se trenutno razvijaju u Srbiji, među kojima je i razvoj značajnog dela novih funkcionalnosti za SQL Server 2016 i SQL na Azure-u. Predstavnici Zavoda istakli su interesovanje da se uključe u SQL Server 2016 Community Technology Preview, koji će im omogućiti da testiraju najnovije funkcionalnosti vezane za narednu verziju SQL platforme, a ujedno i pružiti mogućnost inženjerima Razvojnog centra da dobiju direktni feedback od korisnika vezan za funkcionalnosti koje centar razvija.