siemens

Kompanija Siemens d.o.o. Beograd i ove godine organizuje tradicionalno novinarsko takmičenje – Siemens Press Award. Uspešno realizovana četiri ciklusa Siemens Press Award od 2009. godine dala su ovom takmičenju tradiciju i pozicionirala ga među najznačajnije konkurse za predstavnike novinarske struke u našoj zemlji. Dodatno priznanje za Siemens Press Award je i činjenica da je značaj ovog takmičenja prepoznat i u regionu, pa će se ove godine Siemens Press Award pored Srbije, paralelno održati i u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Siemens
Siemens

Na takmičenju mogu da učestvuju svi zainteresovani novinari slanjem autorskih radova na temu „Energija i efikasnost“. Autorski radovi na ovu temu treba da budu objavljeni u periodu od 1. marta do 1. septembra 2015. godine, a u konkurenciju ravnopravno ulaze tekstovi u štampanim medijima, prilozi agencijskih novinara, kao i prilozi objavljeni u elektronskim medijima.

„Efikasna energetska budućnost jedno je od najvažnijih pitanja vremena u kome živimo. Kompanija Siemens jedan je od svetskih lidera u oblasti energetike, i misija joj je da kroz tehnološka istraživanja i inovacije obezbedi najviše standarde energetske efikasnosti, zaštite životne sredine i primene tehnologija koje olakšavaju svakodnevni život. Važnost ove oblasti nametnula je temu ovogodišnjeg takmičenja, a kao i prethodnih godina sigurni smo da novinarska struka sa svojom ekspertizom predstavlja najboljeg partnera u stavljanju teme energije i efikasnosti u fokus.“ – izjavila je Jovana Žuržin, rukovodilac odeljenja Corporate Communications and Government Affairs u kompaniji Siemens Srbija.

Siemens Press Award 2015 od ove godine sprovodi se u zemljama regiona, a autori radova iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koje stručni žiri u svakoj zemlji proglasi pobednicima, biće nagrađeni zajedničkim studijskim putovanjem u Dansku gde će, između ostalog, imati priliku da posete Siemensove fabrike vetroturbina, i da se upoznaju sa najsavremenijim tehnološkim rešenjima koja koriste energiju vetra.

Nagrađeni novinari će tokom putovanja posetiti dve Siemensove fabrike u Danskoj – fabriku lopatica za vetroturbine u Aalborgu, i fabriku ’gondola’ (delovi vetroagregata) u Brandeu. Fabrika lopatica u Aalborgu predstavlja najveće Siemensovo postrojenje te vrste, u kojoj radi 1.500 ljudi. Pored proizvodnih kapaciteta u Aaloborgu se nalazi i najveći i najmoderniji centar za testiranje lopatica za vetroturbine. U Siemensovoj fabrici u Brandeu proizvode se delovi vetroagregata zvani ’gondola’ (eng. Nacelle). U Brandeu se nalazi i Siemens centar za projektovanje i razvoj vetroturbina, kao i centri za ispitivanje, istraživanje i razvoj.

Žiri će biti sastavljen od predstavnika kompanije Siemens d.o.o Beograd, profesora  Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i strukovnih novinara.