–  Kompanija Mastercard je najavila implementaciju rešenja Identity Check Mobile u Evropi, kao nove tehnologije za plaćanje koja koristi biometrijska rešenja poput otiska prsta ili prepoznavanja lica za proveru identiteta korisnika kartice, čime se pojednostavljuje onlajn kupovina. Ova tehnologija se sada uvodi na 12 tržišta u Evropi: Ujedinjeno Kraljevstvo, Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Finsku, Nemačku, Mađarsku, Holandiju, Norvešku, Španiju i Švedsku, a implementacija je usledila nakon niza uspešnih testiranja u Holandiji, SAD-u i Kanadi. Tehnologija će biti implementirana širom sveta u etapama tokom 2017.godine.

 

Uobičajeno je da postojeće metode za proveru identiteta odvedu kupce sa sajta ili mobilne aplikacije trgovca gde se od njih traži da pamte i ukucavaju šifru. Takav proces zahteva vreme i često dovodi do toga da kupac odustane od kupovine jer je uneo pogrešnu šifru pa je transakcija odbijena.

 

Mastercard Identity Check Mobile rešenje eliminiše potrebu da korisnici ponovo unose lozinke, drastično ubrzavajući iskustvo digitalne provere dok istovremeno povećava osećaj sigurnosti. Korisnik može da potvrdi svoj identitet pomoću skenera prsta na svom pametnom telefonu ili preko tehnologije prepoznavanja lica, praveći selfi fotografiju.

 

„Naš fokus je na tome da proces plaćanja učinimo što je moguće jednostavnijim, ne praveći kompromise kada su bezbednost i sigurnost u pitanju“, rekao je  Adžej Bala, predsednik sektora za rizike i bezbednost u kompaniji Mastercard. „Ovo je značajan korak u evoluciji plaćanja. Kupovina u fizičkom okruženju se razvila zahvaljujući beskontaktnim karticama, mobilnom plaćanju i nosivoj tehnologiji, a sada prevodimo Mastercard Identity Check Mobile u realnost za onlajn plaćanja u Evropi, a uskoro i u svetu.“

 

Ovaj korak je usledio nakon serije testova i istraživanja gde je otkriveno da potrošači u Evropi više vole biometrijska plaćanja od postojećih sistema koji se oslanja na lozinke.