PlanRadar

Predstavnici kompanije PlanRadar, lidera u digitalnoj dokumentaciji i komunikaciji u građevinskoj industriji i oblasti nekretnina, će u utorak, 30. juna, učestvovati na prvom evropskom virtuelnom događaju na temu nekretnina – REBEC. Tom prilikom predstavnici kompanije PlanRadar će izlagati na dva panela i zajedno sa ostalim učesnicima analizirati trenutni nivo digitalizacije u oblasti infrastrukture, kao i razvoj PropTech-a (property technology) na tržištu Srbije i u regionu.

REBEC 2020

REBEC će biti organizovan kroz 24 panela gde će u onlajn diskusiji vodeći svetski urbanisti, projektanti, konsultanti i developeri, zajedno sa domaćim stručnjacima i predstavnicima lokalnih samouprava, razmatrati trenutno stanje na tržištu i budući razvoj industrija nekretnina, građevinarstva i infrastrukture, kao i hotelske industrije, razvoja maloprodaje i logistike.

Digitalni alati u građevini

„Digitalni alati su sve prisutniji u građevinskoj industriji. Kao i u drugim industrijama, digitalizacija poslovanja u građevinarstvu posebno je došla u centar pažnje sa pandemijom Covid-19, ali naša želja je da pokažemo da nam softver uvek može pomoći u snižavanju troškova i poštovanju rokova na gradilištima“ – naglašava Bojan Petković, regionalni direktor kompanije PlanRadar za Jugoistočnu Evropu, jedan od učesnika REBEC PropTech panela.

Odmah nakon PropTech panela, prvog dana REBEC događaja biće organizovan i panel na temu digitalizacije u infrastrukturnoj industriji. Veliki infrastrukturni projekti značajni su za razvoj svake pojedinačne nacionalne privrede i predstavljaju pokretač celokupne ekonomije.

Na temu da li i kako se realizacija infrastrukturnih projekata može učiniti još efikasnijom uz pomoć digitalnih alata diskutovaće predstavnici vodećih kompanija koje se bave upravljanjem i realizacijom infrastrukturnih projekata na regionalnom i globalnom nivou, a poseban osvrt na značaj primene softvera u ovoj oblasti daće i Domagoj Dolinšek, jedan od osnivača kompanije PlanRadar.

„Cilj nam je da istaknemo da digitalna rešenja mogu na jednostavan način puno doprineti infrastrukturnim projektima, bilo da se radi o organizaciji i praćenju gradnje, komunikaciji sa saradnicima, vođenju dokumentacije ili uštedi vremena i novca“, naglasio je Dolinšek.

Digitalizacija u građevinarstvu ključni faktor u očuvanju konkurentnosti

I Petković i Dolinšek se slažu da je digitalizacija poslova u građevinarstvu ne samo korisna, već postaje i ključni faktor u očuvanju konkurentnosti za kompanije svih veličina – od javnih investitora do malih izvođača. Kompanije koje koriste digitalne alate u mogućnosti su da ostvare konkurentne prednosti smislu efikasnosti, nižih troškova ili brže realizacije projekata (tačnije, najčešće manjeg prekoračenja planiranih rokova).

Stoga je za srpske građevinare veoma važno da što pre uhvate korak sa aktuelnim trendovima, a REBEC događaj će zasigurno predstavljati dobru polaznu osnovu za upoznavanje sa inovacijama u oblasti digitalnih rešenja i PropTech industrije na globalnom nivou.