viber

Radovi svih prijavljenih timova oduševili organizatore, NTP Niš i Viber da podrže pobednička i ostala rešenja kako bi se što pre našla na usluzi korisnika Rakuten Viber platforme

Prvi “NIŠ CONNECTED: OPEN DATA CHALLENGE” Hakaton organizovan od strane Naučno – tehnološkog parka Niš – u saradnji sa kompanijom Rakuten Viber i uz podršku JKP Parking servis Niš – uspešno je završen posle 48 sati intenzivnog rada njegovih učesnika. Tema ovog takmičenja timova programera bila je izrada čet bota na Viber platformi korišćenjem setova dostupnih otvorenih podataka Grada Niša na portalu data.gov.rs., koje je usled trenutnih epidemioloških mera bilo organizovano u hibridnom formatu – po kome su timovi radili na rešenjima iz svojih prostora. Otvaranje hakatona, predstavljanje radova i ceremonija proglašenja pobednika bili priređeni uživo u NTP Niš – uz onlajn vezu sa timovima koji nisu mogli da budu prisutni.

Prva nagrada od 1,500 evra pripala je programerskom timu Full House iz Beograda za čet bot rešenje za usluge javnog parkinga, dok je druga nagrada od 500 evra pripala timu LaDaBot iz Niša za rešenje čet bota za promociju turističke ponude grada Niša. Treća nagrada u vidu vaučera od 300 evra za kupovinu tehničke opreme dodeljena je mladom timu programera srednjoškolskog uzrasta AMIN Development iz Niša za čet bot posvećen korišćenju usluga gradskog saobraćajnog preduzeća. Prva dva tima čija su rešenja nagrađena po pravilima Hakatona imaju 30 dana da rešenja dovrše i učine ih potpuno funkcionalnim za integraciju na Viberovu platformu, uz prateću podršku NTP Niš i stručnog tima aplikacije Rakuten Viber – koja će posvetiti dragocen paket promotivnih aktivnosti na svojoj platformi putem kojeg će brojnim Viberovim korisnicima biti predstavljene i približene jedinstvene usluge ovih čet botova.

„Izuzetno smo zadovoljni načinom na koji je organizovan prvi Hakaton pod okriljem Naučno-tehnološkog parka Niš, pre svega s obzirom na to da smo naišli na interesovanje i imali odličan odziv studentskih timova – ali i već etabliranih programerskih organizacija iz cele Srbije. Već u svojoj prvoj godini postojanja, NTP Niš je uspeo da organizuje jedan kompleksan događaj – i to u hibridnom formatu – imajući u vidu ograničenja propisana pandemijskim merama. Poseban značaj ovom ostvarenju daje činjenica da je izvedeno uz podršku i u saradnji sa multinacionalnom kompanijom Rakuten Viber i istoimenom omiljenom aplikacijom za razmenu poruka, čime smo pokazali da – kao mlada organizacija – možemo uspešno da sarađujemo na najzahtevnjim projektima sa partnerima najvišeg svetskog nivoa!“ izjavio je direktor Naučno-tehnološkog parka Niš dr Milan Ranđelović, i istakao:

„Sva rešenja predstavljena na Hakatonu su bazirana na umešnom korišćenju od sada dostupnih brojnih setova otvorenih podataka grada Niša, veoma su  funkcionalna i poseduju veliki potencijal za dalje korišćenje od strane korisnika svih profila i nivoa digitalne pismenosti – čime će se NTP, Rakuten Viber i ostali suorganizatori predano baviti u narednom periodu. Nadamo se da ćemo sa nagrađenim timovima – kako pravila Hakatona i nalažu – uspeti da kroz dalju razradu dođemo do potpuno funkcionalnih rešenja. Istakao bih da je prvonagrađeno rešenje predstavilo koncept čet bota za usluge gradskog parkinga, a da se tim koji je osvojio drugu nagradu smelo bavio temom turizma u vremenima pandemije virusa korona – čije će rešenje biti dalje razvijano u saradnji sa Turističkom organizacijom Niša.

Formiranjem čet bota na platformi Rakuten Viber omogućićemo lakšu uslugu i veći broj dostupnih podataka svima koji će posetiti naš grad. Posebno smo ponosni na činjenicu da je treća nagrada dodeljenja timu programera – srednjoškolaca, čije rešenje za čet bot se bavilo temom javnog gradskog saobraćaja – čime je Hakaton podržao najmlađe talente i pružio im šansu da svoje rešenje razviju i primene na najvišem nivou. Ovo je prvi u nizu događaja ove vrste koje će NTP Niš organizovati, i nadamo se da će naredni biti još masovniji i uspešniji,“ zaključio je Ranđelović.

Rakuten Viber je ponosan na svoju saradnju sa Naučno-tehnološkim parkom Niš na prvom u nizu Hakatona i narednih partnerskih projekata, i zahvaljujem se svim učesnicima na radu i odličnim predstavljenim rešenjima!” izjavio je Nikolaj Gevečanov, menadžer odeljenja poslovnog razvoja kompanje Rakuten Viber za centralnu I istočnu Evropu.                “Naš prioritet je da pružimo podršku pobedničkim timovima kroz iskustvo, znanje i najbolje primere u daljem radu na finalizaciji njihovog rešenja – kako bi što pre predstavili njihov čet bot na Viberu. Cilj nam je da ovi izuzetno praktični čet botovi – kao potpuno pouzdana i bezbedna rešenja, omoguće novo korisničko iskustvo za građane Niša i njegove posetioce iz regiona i sveta – pre svega u domenu korišćenja parking usluga, ali i bogate turističke ponude i drugih važnih društvenih i tržišnih oblasti. Na ovaj način Rakuten Viber nastavlja da uvećava i jača ekosistem virtualnih asistenata i njihovih sve brojnijih funkcionalnosti na našoj platformi, i u ovom procesu od najveće važnosti za nas i milione naših korisnika ćemo nastaviti našu saradnju sa NTP Niš na kreativnim i konstruktivnim projektima poput ovog Hakatona,“ naglasio je Gevečanov.

Uz sve čestitke nagrađenim timovima, napominje se da će organizatori nastojati da putem raznovrsne podrške pomognu dalji rad ostalih timova na razvoju njihovih rešenja – kako bi i ona u doglednoj budućnosti bila na usluzi korisnicima Vibera u Srbiji i šire.