Najveće svetsko takmičenje u oblasti fotografije, Sony World Photography Awards, ulazi u devetu godinu postojanja i ponovo poziva ljubitelje fotografije iz svih delova sveta da pokažu svoju kreativnost i umeće u ovoj vizuelnoj umetnosti.  Ovogodišnje nadmetanje obeležio je rekordni broj od 173.444 pristiglih prijava iz čak 171 zemlje, što govori o veličini i značaju ovog prestižnog takmičenja.

Sony Centar Novi Sad_slika 1

Sony World Photography nagrade se dodeljuju u pet kategorija, među kojima su profesionalna fotografija (Professional), otvorena kategorija (Open), kategorija za mlade (Youth), nacionalno takmičenje (National Awards) i studentsko takmičenje (Student Focus). Zainteresovani se mogu prijaviti besplatno na sajtu www.worldphoto.org, gde će pronaći sve korisne informacije o takmičenju.

 

Novina Sony World Photography Awards 2016 je razdvajanje 14 kategorija profesionalnog dela takmičenja u dva žanra, umetnički i dokumentarni, čime je ostvarena jasnija kategorizacija. Takođe, u partnerstvu sa Britanskim časopisom za fotografiju pripremljena je i posebna nagrada za talentovane studente fotografije. Reč je o časopisu sa veoma dugom tradicijom, na čijem će sajtu i Instagram nalogu odabrani student imati privilegiju da predstavi svoj talenat.

 

Prvi rok za prijavu je 4. decembar, do kada svoje radove mogu poslati zainteresovani studenti fotografije, dok ostali učesnici imaju vremena do 5. januara za prijavu u otvorenoj, omladinskoj i nacionalnoj kategoriji, odnosno 12. januara u profesionalnoj kategoriji.