vote-now glasanje

Polys, alat za glasanje zasnovan na blockchain-u koji je razvio Kaspersky Innovation Hub, prešao je na Exonum blockchain okvir. Ovaj korak će Polys alatu omogućiti brže funkcionisanje, procesuiranje velikog broja glasova, i pružiće prilagodljivije mogućnosti za korisnike. Novi okvir takođe omogućava implementaciju sofisticiranije end-to-end proverljivosti kao i jaču anonimizaciju i algoritme šifrovanja.

Nepromenljiva i decentralizovana priroda blockchain-a čini ovu tehnologiju savršenom za orkestriranje zajedničkog donošenja odluka onlajn. Garantuje da niko ne može prikriveno da utiče na glasove. Ipak, brzina transakcija mnogih blockchain okvira je ograničena. Naročito u jednom slučaju korišćenja Polys alata, Ethereum platforma može da izdrži oko 100-200 transakcija u sekundi, dok Visa platforma može da procesuira oko 45.000. Niska produktivnost distribuirane knjige može predstavljati barijeru za projekte velikih razmera.

Kako bi prevazišao ovo ograničenje, Polys alat je migrirao sa privatne blockchain mreže bazirane na Ethereum protokolu na Exonum. Ovaj okvir otvorenog izvora namenjen za velika preduzeća, koga je razvila kompanija Bitfury, koristi svoj prilagođeni algoritam konsenzusa koji omogućava brže funkcionisanje. S obzirom na to da Exonum podržava Rust programski jezik, logika pametnih ugovora Polys alata može biti sprovedena bez virtuelne mašine. Ovo takođe koristi produktivnosti platforme, tako da ona može da procesuira do 5.000 transakcija u sekundi sa latentnosti od 0,5 sekundi.

Unapređene performanse Polys alatu omogućavaju da implementira jaču kriptografiju eliptičnih krivih kako bi šifrirao izbor glasača. Po pravilu, ključ za dešifrovanje skladišti organizator glasanja, ali Polys može da pruži opciju deljenja ključa između nekoliko organizacija korišćenjem proverljivog deljenja ili distribuiranih mehanizama za generisanje ključeva. Ažurirana arhitektura takođe omogućava brzo razvijanje i implementaciju šema šifrovanja koje su potrebne korisnicima kako bi, na primer, ispunili zahteve regulatora.

Polys alat takođe može da obezbedi anonimizaciju putem šeme slepog potpisa. Ovo znači da sistem glasanja potvrđuje da je glasala osoba koja ima dozvolu da učestvuje u izborima. Ipak, ne može da poveže glasački listić sa tačnim glasačem ili da otkrije njegov ili njen izbor. Pristup slepog potpisa pruža pouzdaniju metodu anonimizacije, koju garantuju matematički algoritmi i koja se ne oslanja na odgovornost neke treće strane. Usluga potpisivanja se podrazumeva uz postojeće usluge Polys alata. Po zahtevu, ona može biti hostovana u okruženju korisnika ili sistem može da podrži višepotpisnu šemu koja uključuje nekoliko organizacija.

Exonum platforma uključuje “lakog klijenta” koji Polys alatu omogućava  kreiranje kriptografskih dokaza da se kratki pregledi čuvaju na blockchain-u. Ova funkcija se koristi za end-to-end verifikaciju i obezbeđuje da izborni proces prođe bez nameštanja glasova.

Pored bezbednosnih unapređenja, uz najnovije ažuriranje Polys može brže da odgovori na specifične potrebe korisnika. S obzirom na to da je izabrani okvir izrazito prilagodljiv i da omogućuje lako sprovođenje logike pametnih ugovora, programeri Polys alata mogu brzo da dodaju nove funkcije, ukoliko je to zahtevano.

“Uz prelazak na novi okvir i modularan pristup platformi, Polys alat može da podržava različite glasačke scenarije, dok istovremeno obezbeđuje bezbednost procesa. Naša arhitektura nam omogućava brzu implementaciju kriptografskih metoda u skladu sa zahtevima korisnika, integrisanje svih mehanizama za autentifikaciju glasača, i lako predstavlja prilagođene glasačke listiće, kao što su oni za referendum sa nekoliko pitanja,” komentariše Aleksandar Sazonov (Alexander Sazonov), šef odeljenja za proizvode, Polys.

Više informacija o Polys ažuriranju dostupno je ovde.