Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pozvalo je sve škole, učenike i nastavnike da u nedelji od 10. do 18. oktobra 2015. godine uzmu učešće u trećoj po redu „Evropskoj nedelji programiranja“ (Europe Code Week).

Inicijativa za ovu manifestaciju potekla je od Evropske komisije za Digitalnu agendu i Evropskog direktorata za obrazovanje i kulturu, a u Srbiji od Društva za informatiku Srbije.

code-week

Tokom Evropske nedelje programiranja u školama se mogu organizovati  radionice na kojima će nastavnici koji se bave programiranjem obučavati učenike, kolege, roditelje. Na inicijativu nastavnika, radionice mogu voditi i roditelji koji poznaju programiranje. Skupovi se mogu organizovati i u saradnji sa lokalnim preduzećima, nevladinim organizacijama, zainteresovanim građanima. Takođe, mogu se organizovati zabavna takmičenja, a sve aktivnosti treba da približe informacione tehnologije što širem

krugu građana i da ukažu da je digitalna pismenost neophodna u modernom društvu.

Više informacija o Evropskoj nedelji programiranja može se  naći na veb strani http://codeweek.eu/, dok su uputstva, materijali i resursi za programiranje dostupni na strani http://events.codeweek.eu/guide/. Planirane aktivnosti se prijavljuju na mapi događaja u mestu predviđenom za Srbiju, a na internet stranicihttp://events.codeweek.eu.

Srbija je prošle godine po prvi put učestvovala u ovoj manifestaciji i sa 102 aktivnosti zauzela je deveto mesto na rang listi učesnika.