Privrednici u Srbiji prepoznaju prednosti uvođenja elektronskih usluga, jer im to omogućava da smanje troškove poslovanja i uštede vreme, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na konferenciji „Digitalna saradnja: transformacija vlada“. Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, zadovoljna je dosadašnjom dinamikom digitalizacije, a najavila je unapređenje i jačanje infrastrukture, kako bi digitalni servisi bili što dostupniji. Nakon 11 godina građanima i privredi dostupan je i novi Portal eUprava.

„Oslobađanje od pečata bio je osnov da počnemo da razmišljamo drugačije, od tada mnogo toga je urađeno. U poslednjih godinu dana omogućeni su elektronsko finansijsko izveštavanje, registracija kompanije i mnoge druge usluge koje su ranije zahtevale puno vremena pre svega za ljude koji se bavi administracijom u kompanijama, kao i za same preduzetnike”, objasnio je Čadež. Navodi da je, za sve što je trebalo da se dolazi u Komoru ili neki od centara u regionalnim komorama u Srbiji, sada dostupno online, što svedoči o velikom pomaku koji je napravljen na polju digitalizacije.

Čadež ističe da su konferencije o digitalizaciji važne da bismo videli gde se nalazimo, šta je potrebno uraditi i kako ćemo to realizovati u partnerstvu sa vladom. Privreda je bila partner Vladi Srbije na svim važnim projektima od uvođenja informatike kao obaveznog predmeta u školstvu do digitalizacije usluga što je dovelo do današnjeg predstavljanja novog portala e-uprave, dodao je predsednik Komore. Ističe da su na tom portalu slikovito date sve nove digitalne usluge koje može da koristi privreda. Važno je, po rečima Čadeža, što na konferenciji učestvuju i kolege iz Albanije i Severne Makedonije i što skup predstavlja deo regionalnog projekta Zapadnog Balkana, svih šest ekonomija o saradnji u oblasti digitalizacije.

“Regionalna saradnja je bitna u izgradnji takozvanih digitalnih autoputeva, infrastrukture, ali i u svemu onome što će nam omogućiti da napravimo jedinstveno okruženje i eko-sistem koji će nam dati mogućnost da budemo veći, da kreiramo bolje proizvode i imamo tržište za te proizvode”, zaključio je Čadež.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će fokus vlade, osim digitalizacije socijalnih karata, biti i na digitalizaciji zdravstva i prosvete.

Brnabić je rekla da je zadovoljna brzinom digitalizacije u Srbiji, s obzirom da je početak pre tri godine bio od nule. Drugi važan pravac vlade je, kaže predsednica, unapređenje i jačanje infrastrukture. Navela je da u ovom trenutku oko 30 odsto stanovnika ima jako slab ili skoro nikakav internet. „Ne možete da uvodite eUpravu privredi i građanima ako ne mogu da koriste usluge interneta“, rekla je Brnabić i naglasila da će se ulagati u digitalne puteve kako bi se širila internet merža i kako bi se omogućio brz internet. „U martu imamo prvi poziv za podsticaje za operatere za uvođenja interneta u 90.000 domaćinsta u 600 naselja u Srbiji“, rekla je Brnabić. Navela je da se gradi prvi digitalni auto-put u Srbiji, Moravski koridor, koji će omogućiti drugačiju perspektivu. Nakon skoro 11 godina građanima i privredi Srbije dostupan je i novi Portal eUprava, koji ima novi dizajn i funkcionalnosti, a njegov sadržaj je prilagođen mobilnim i tablet uređajima. Nalazi se na adresi euprava.gov.rs.

„Prvi put u Srbiji u sistemu elektronske uprave uvedena je elektronska identifikacija uz korišćenje mobilnog telefona tj. dvofaktorska autentifikacija, koja će omogućiti da u narednom periodu sve usluge elektronske uprave budu dostupne na mobilnom telefonu“, izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Deo novog sistema je i nacionalni Portal za elektronsku identifikaciju građana i privrede. Vrlo brzo očekujemo povezivanje drugih državnih portala  sa novim sistemom elektronske identifikacije i tako će se konačno prevazići problem koji su korisnici imali sa različitim operativnim sistemima i instalacijom čitača kvalifikovanih elektronskih sertifikata, rekao je Jovanović. Dodao je da će do kraja februara izdavanje naloga dvofaktorske autentifikacije biti dostupno i na različitim šalterima u Srbiji. Na novom Portalu eUprava građani prvi put mogu da vide svoje podatke iz 15 različitih registara u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Centralnog registra socijalnog osiguranja, Nacionalne službe za zapošljavanje, Republičkog geodetskog zavoda i PIO fonda.