Vip IoT Challenge

Timovi „Kuc-Kuc“, „YAST“ i „Malci“ pobednici su konkursa Vip IoT Challenge – Digitalizuj društvo koji su organizovali kompanija Vip mobile i ICT Hub, uz podršku partnera Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Fridrih Nauman fondacije, kompanija Nokia i MikroElektronika.

Pred brojnom publikom u finalu, devet timova je prezentovalo Internet of Things (IoT) rešenja, bazirana na Narrowband IoT tehnologiji, koja su rezultat petomesečnog rada u laboratorijama, među kojima je i prvi Living Lab u Srbiji za testiranje IoT rešenja u realnim uslovima.

„Kada smo u avgustu pozivali timove da se prijave na ovaj konkurs, želeli smo da im damo priliku da korišćenjem najnovijih tehnologija doprinesu modernizaciji društva u kom žive. Verujemo da se Narrowband IoT tehnologija može široko primeniti u Srbiji, zato i jesmo među prvim operaterima u svetu koji će omogućiti njeno korišćenje u razvoju IoT rešenja. Ideje koje smo dobili su premašile naša očekivanja. Uverena sam da je ovo samo početak i da će ovi talentovani timovi imati značajan doprinos u digitalizaciji našeg društva ali i da ćemo vrlo brzo videti mnoge druge timove, startape, kompanije koje će se upustiti u NB IoT poduhvate.“, rekla je Natali Delić, tehnički direktor kompanije Vip mobile.

Odabrani timovi su pred stručnim žirijem predstavili svoja rešenja za neke od ključnih problema u svakodnevnom životu u Srbiji kroz digitalizaciju u domenima poljoprivrede, zaštite životne sredine i bezbednosti.

Pobednički tim „Kuc-Kuc“, sa rešenjem pametne brave namenjene putnicima i vlasnicima smeštaja u cilju razmene ključeva, osim novčane nagrade u iznosu od 5.000 evra, osvojio je i nagradno putovanje u jednu od najsavremenijih telekomunikacionih laboratorija na svetu – Nokia Innovation Center u Finskoj. Drugo mesto i nagradu od 3.000 evra osvojio je tim „YAST“, sa rešenjem rane detekcije širokog spektra radioaktivnih čestica i ranog upozoravanja na opasnost. Treće mesto i nagrada od 2.000 evra pripala je ekipi „Malci“, koja je napravila meteo stanicu za poljoprivrednike koja upozorava na loše vremenske prilike, ali omogućava i automatizaciju navodnjavanja.

Svi finalisti su imali na raspolaganju stručnu mentorsku podršku tokom rada na rešenjima, obezbeđene pogodnosti i jedinstvenu infrastrukturu za testiranje.

“Izuzetno nam je drago što smo od samog početka radili na planiranju i realizaciji ovog projekta koji predstavlja sjajan primer otvaranja jedne velike kompanije ka zajednici startapa i inovatora oko izuzetno važne teme. Vip IoT Challenge je dokaz da korporacije i startapi mogu zajedno da rade na razvoju novih servisa i biznis modela u okviru jedne jako interesantne oblasti koja će imati sve veći značaj u budućnosti. ICT Hub je pružio podršku timovima kroz mrežu svojih mentora i stručnjaka tokom petomesečnog razvoja, a rezultat celog procesa je 9 sjajnih rešenja za koja sam siguran da će u narednom periodu naći svoje prve korisnike“, rekao je Kosta Andrić, izvršni direktor ICT Hub-a.

Narrowband IoT tehnologija omogućava povezivanje uređaja i u veoma lošim radio uslovima ili bez stabilnog napajanja električnom energijom, kao i na lokacijama koje su do sada bile teško ili potpuno nedostupne, a donosi sve prednosti najnovijih tehnoloških dostignuća.

Vip IoT Challenge je pokazao da smo već postali društvo koje stvara digitalnu budućnost i da se, uz to što je Srbija upravo jedna od pionira u testiranju i lansiranju ovakve mreže u svetu, ovakvim rešenjima otvaraju mogućnosti ka efikasnijoj zajednici i boljem kvalitetu života kroz korišćenje najnovijih tehnologija.