Ni na nebu, ni na zemlji - Milena Djokic, XII Beogradska gimnazija

Promovišući ideju o razvoju svesti o potrebi očuvanja životne sredine i aktivizma mladih u Srbiji, udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ i kompanija Vip mobile proglasili su pobednike nacionalnog konkursa u okviru međunarodnog programa „Mladi EkoReporteri“.

Među dvadeset i tri pobednička rada našli su se ozbiljni istraživački poduhvati, kojima su autori pokazali želju da globalne probleme reše lokalnim delovanjem, i izrazili stav da svet koji nasleđuju moramo svi zajedno što pre da učinimo boljim.

U oštroj konkurenciji više od sto pristiglih radova u formi eseja, fotografije i video zapisa, bilo je teško izabrati najbolje koje će Vip mobile, za prva tri mesta u svakoj od tri kategorije, nagraditi tabletom, iPod uređajem i eksternim punjačem za mobilni telefon.

 

Veliki broj eko-reportera bavio se problemom otpada u svojoj okolini. Učenici osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Gornjeg Milanovca su u formi ozbiljnog video zapisa ukazali na problem upravljanja otpadom u Srbiji, čiji stanovnici na godišnjem nivou proizvedu čak 2,374,374 tona komunalnog otpada koji mahom završava na putevima i u prirodi. I članovi odreda izviđača „Car Lazar” iz Kruševca su u formi video snimka zabeležili veliku količinu toksičnog otpada koja se pojavila nakon povlačenja vode iz jezera Ćelije. Uz napomenu da je prošle godine iz ovog jezera uklonjeno čak 150 kamiona đubreta i 10,000 plastičnih kesa, mladi Kruševljani ukazuju da je početak rešavanja ovog problema u razvoju svesti građana o potrebi zaštite životne sredine. Kreativni mladi reporteri predložili su i brojna rešenja za odlaganje otpada: plastiku uvek možemo da damo nekome ko je sakuplja da bi zaradio za život, od starih guma lako mogu da se naprave žardinjere za cveće, stari džakovi brzo postaju držači za saksije, a odbačene palete mogu da posluže kao sto za dvorište.

 

Problemom zagađenja vazduha u Kostolcu bavio se gimnazijalac Matija Radojević, koji je svoj grad zabrinuto nazvao savremenom Pompejom. Uz lepu gradsku sredinu i plažu na Dunavcu, nezaobilazan deo Kostolačkog pejzaža su i dimnjaci elektrana koje su  jedan od najvećih zagađivača i emitera štetnih gasova i izazivaju efekat staklene bašte. Uz to, severni vetar prouzrokuje dizanje pepela sa lokalnog pepelišta i pravi sive oluje u gradu i okolini, tako da su mnogim Kostolčanima dijagnostifikovane bolesti respiratornih organa.

 

Zajednička poruka svih stotinak mladih eko reportera, koji su učestvovali na konkursu, je da bitka za zdraviju životnu sredinu počinje čišćenjem „svog dvorišta“ u kome su oni spremni da učestvuju, a na odraslima je da im u tome pomognu kroz edukaciju i organizovanje konkretnih aktivnosti.