pobednici prvog UniCredit Hakatona

UniCredit je, u saradnji sa kompanijom ABC Accelerator, pokrenuo prvi UniCredit Hakaton u CIE, globalno takmičenje koje je održano u Ljubljani 2. i 3. septembra 2017. godine.

Programeri, predstavnici Fintech Start-up-ova i softverskih kompanija su udružili snage sa zaposlenima UniCredita koji su se prijavili za inicijativu i oformili 12 međunarodnih timova. Učesnici su bili iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Mađarske, Italije, Poljske, Rumunije, Rusije, Srbije, Slovenije, Švajcarske, Turske, pa čak i iz Japana.

Oslanjajući se na novu regulativu, u skladu sa kojom će sve finansijske institucije Evropske unije morati da obezbede pristup podacima sa računa njihovih klijenata, izazov Hakatona je bio: “Kako kreirati vrednost upotrebom informacija o računima klijenata?” To praktično znači da su timovi imali zadatak da razviju, na primer, aplikaciju ili platformu za analizu podataka klijenata sa ciljem da obezbede bolje iskustvo za klijenta.

Pobednički timovi, koji su proglašeni u nedelju, 3. septembra, na kraju intenzivnog dvodnevnog takmičenja, su:

 

  1. mesto (dobitnici 5.000 evra)

Emre Erol, Turska

Gün Makinabakan, Turska

Cahit Taşkın, Turska

Recep Tiryaki, Turska

Tanja Arsenijević, Srbija (UniCredit Banka Srbija)

Nikolina Cvitanović, Hrvatska (Zagrebačka Banka)

Todor Kondev, Bugarska (UniCredit Bulbank)

 

  1. mesto (dobitnici 3.500 evra)

Petra Fon, Slovenija

Boštjan Pišler, Slovenija

Ivan Litsvinenka, Italija

Aleksander Zaras, Poljska (UniCredit Business Integrated Solutions)

Aron Nemeth, Mađarska (UniCredit Banka Mađarska)

Gabor Koros, Mađarska (UniCredit Bank Mađarska)

 

  1. mesto (dobitnici 1.500 evra)

Iztok Sebič, Slovenija

Giuseppe Guarnieri, Italija

Alessandro Panza, Italija

Amadej Tauses, Slovenija

Marina Sinitsyna, Rusija (UniCredit Banka Rusija)

Alisa Tarada, Rusija (UniCredit Bank Rusija)

Serđo Marino, član Izvršnog odbora UniCredit Banke Slovenija, je izjavio: “Timovi su predstavili zaista mnogo sjajnih ideja koje se odnose na PSD2; od kojih su neke već razvijene, dok su druge tek u začetku. Postojanje konzistentnog poslovnog slučaja, demo radna verzija, same prezentacije i kreativnost ideja bile su glavne karakteristike koje smo uzimali u obzir prilikom izbora pobednika. Iako je UniCredit Hakaton završen, ovo nije kraj. Najbolji timovi će predstaviti svoju kreativnu ideju najvišem menadžmentu UniCredit Grupe u okviru Divizije za poslovanje u Centralnoj i istočnoj Evropi, a imaće i mogućnost da se pridruže našim timovima prilikom implementacije rešenja. ”

Franćesko Verćezi, direktor Odeljenja agilnosti za CIE u okviru UniCredit Grupe, je dodao: “UniCredit Hakaton nam je omogućio da vidimo šta ljudi koji dolaze iz različitih okruženja mogu da urade zajedno, razvijajući ideje koje se mogu kasnije primeniti u praksi. Mi, u UniCreditu, verujemo u inovacije i u tom kontekstu usvojili smo agilan okvir poslovanja koji promoviše novi način rada i bolje se prilagođava okruženju koje se brzo menja. Ovakav pristup, u kojem različiti timovi sarađuju kako bi ranije isporučili sva rešenja, pomogao nam je i u samom takmičenju. Ponosni smo na rezultate i čestitamo pobedničkim timovima.”