Programiranje robota i školski festival klimatizacije i grejanja

U Politehničkoj školi u Kragujevcu je održano je drugo po redu Republičko takmičenje u programiranju robota.

Na takmičenju, koje je održano 8. i 9 maja 2015. godine  učestvovalo je 12 ekipa srednjih stručnih škola, koje pripadaju Zajednici mašinskih škola Srbije. Najbolje plasirana ekipa ove godine je ekipa Anubis (Katarina-Glorija Grujić, Aleksandar Stojadinović) iz Mašinsko-elektrotehničke škole, Kruševac, a drugo i treće mesto su zauzele ekipe Meha.Dim (Dušan Ivančić, Miloš Jovanović) i MAAR (Stefan Zdravković, Saša Gucunja) obe iz „Politehnike“ – škole za nove tehnologije, Beograd.

Na samom takmičenju, ekipe su rešavale tri zadatka – iscrtavanje oblika, prolazak kroz lavirint i sakupljanje predmeta. Svi zadaci su zahtevali autonomno kretanje robota. Ove godine, sve ekipe su koristile Lego komplete, dok se za naredna takmičenja očekuje pojava i samostalno konstruisanih robota u školama učesnicama.

I u Tehničkoj školi „Novi Beograd“, u subotu 9. maja 2015. tehnica skolagodine održan je treći „Školski festival klimatizacije i grejanja Srbije“, koji je otvorila pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Snežana Marković. Festival se sastojao iz izložbenog dela na kome su prikazani proizvodi i sistemi svetskih brendova, a škola je prikazala svoju tehniku i didaktičke mogućnosti u ovoj oblasti.

Sastavni deo Festivala bila je i smotra dostignuća srednjih stručnih škola Srbije koje školuju učenike iz oblasti grejne i rashladne tehnike. Učestvovale su škole iz Valjeva, Leskovca, Niša, Mladenovca. U sklopu manifestacije održan je i turnir u malom fudbalu osnovnih škola.