Uvod u objavljivanje naučnih publikacija
Prvi ikada objavljen doktorat u stripu biće predstavljen u subotu, 29. oktobra, u 16 časova, a gost na promociji izdanja „Uvod u objavljivanje naučnih publikacija“ u 18 časova biće Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
U subotu, 29. oktobra, na štandu CPN-a biće predstavljena dva nova izdanja Centra – dve izuzetne i inovativne knjige, „Odravnjivanje“ (promocija u 16 časova) i „Uvod u objavljivanje naučnih publikacija“ (18 časova), čijoj promociji će prisustvovati i prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
U 16 časova biće predstavljano unikatno novo izdanje, „Odravnjivanje“ (Unflattening) Nika Suzenisa, prvi odbranjeni doktorat u formi stripa, koji je u aprilu 2015. godine objavio Harvard University Press. Suzenis je svoju disertaciju pod istim imenom odbranio 2014. godine na Učiteljskoj školi Univerziteta Kolumbija u Njujorku.
Na predstavljanju ovog neobičnog doktorata u stripu govoriće urednik srpskog izdanja „Odravnjivanja“ i rukovodilac Grupe za izdavaštvo Centra za promociju nauke Ivan Umeljić, kao i prevoditeljka stripa na srpski jezik Marija Novaković.
Kako navodi Harvard University Press, „Odravnjivanje“ je pobuna protiv primata reči nad slikama u tradiciji zapadne misli. Suzenis koristi modernu formu stripa, jedinstvenu po kombinovanju vizuelnog i tekstualnog pristupa, kako bi pokazao da su slika i reč nezamenljivi partneri u kreiranju i prenošenju značenja.
„Odravnjivanje“ je dobilo više nagrada, među kojima je i prestižna nagrada Američke asocijacije izdavača za vrhunski akademski rad, i to u dve kategorije – za najbolje izdanje u okviru studija medija i kulture, kao i za najbolje izdanje u humanističkim naukama uopšte, gde strip nikada ranije nije bio ni nominovan.
Takođe, dobio je i Lynd Ward nagradu Državnog univerziteta u Pensilvaniji za najbolju grafičku novelu, a bio je i nominovan u kategoriji najboljeg akademskog rada 2016. za jednu od najprestižnijih nagrada u svetu stripa, Eisner Award koja se dodeljuje svake godine na velikom sajmu stripa u San Dijegu u Kaliforniji.
U 18 časova, istoga dana, Centar za promociju nauke predstaavlja  „Uvod u objavljivanje naučnih publikacija”, nezamenjivi vodič namenjen istraživačima koji ih vodi kroz kompleksni svet časopisa, recenzija, izdavača, uredništva i citatnih baza. Osim štampanog izdanja koje se može kupiti na CPN štandu tokom trajanja Sajma knjiga, u narednih nekoliko dana biće dostupno i open access elektronsko izdanje.
„Uvod u objavljivanje naučnih publikacija” autora Andreasa Eksnera, urednika časopisa Continuum Mechanics and Thermodynamics, posebno je korisno mlađim istraživačima i doktorandima, kojima nudi veliki broj praktičnih saveta i smernica, istovremeno upoznajući ih sa specifičnom terminologijom i izdavačkim procedurama.
Na promociji će govoriti akademik dr Zoran Popović, predsednik Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj, prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar za nauku i tehnološki razvoj,  Milica Ševkušić, predsednik sekcije bibliotekara i knjižničara Zajednice instituta Srbije, Tatjana Timotijević, načelnik Odeljenja za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije i Ivan Umeljić, koordinator grupe za izdavaštvo CPN-a.
Centar za promociju nauke šesti put učestvuje na na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, koji se do 30. oktobra 61. put održava na Beogradskom sajmu.  Tema ovogodišnjeg sajamskog nastupa Centra za promociju nauke su TRI KULTURE. Ovim nazivom, kao i dizajnom i vizuelnim konceptom, Centar pokušava da ukaže na jedno od najsavremenijih promišljanja o današnjem odnosu nauke, kulture i društva.