Nokia 7 Plus

Kompanija HMD Global, dom Nokia telefona, najavila je da je otpočela isporuka operativnog sistema Android 9 Pie za Nokia 7 Plus telefone, koje je organizacija EISA proglasila za pametni telefon godine u “consumer” kategoriji.

Uz intuitivni softver kompanije Google i najosnovnije aplikacije, model Nokia 7 Plus donosi korisnicima Android 9 Pie operativni sistem bez blotvera, skinova, promena u korisničkom interfejsu i skrivenih procesa koji smanjuju autonomiju bateriju. Novi sistem, oslanja se na snažne karakteristike Android 8.0 Oreo™ operativnog sistema, donosi novo, prilagođeno iskustvo korišćenja sa naglaskom na funkcije veštačke inteligencije, mašinsko učenje i digitalno blagostanje.

Nokia 7 Plus telefoni koje pokreće Android 9 Pie operativni sistem donose korisnicima najefikasniji Nokia pametni telefon do sada. Unapređeno mašinsko učenje i funkcije veštačke inteligencije, kao što su “Prilagodljiva baterija” i “Akcije aplikacija”, omogućavaju efikasniju upotrebu energije i obradu zahteva, pa samim tim poboljšavaju funkcionalnost ovog pametnog telefona.

Juho Sarvikas, direktor proizvoda kompanije HMD Global je izjavio: “Težimo da ispunimo naše obećanje i korisnicima obezbedimo čist, bezbedan i ažuriran Android operativni sistem na Nokia pametnim telefonima. Posebno smo radosni jer danas počinjemo isporuku Android 9 Pie operativnog sistema na Nokia 7 Plus telefon. Među prvima na tržištu pristupačnih telefona  korisnicima nudimo poslednje inovacije kompanije Google, uključujući ekskluzivne funkcije Android One sistema kao što su notifikacije aplikacija.”

Kao deo Android One porodice, model Nokia 7 Plus donosi korisnicima novu funkciju pod nazivom “Akcije aplikacija”. Ovo je jedinstvena funkcija dostupna na Android One i Google Pixel uređajima koje pokreće Android 9 Pie operativni sistem. Ona ima sposobnost učenja o dnevnoj rutini korisnika i pomaže im da još brže obavljaju svoje svakodnevne zadatke. Uz ovu funkciju Nokia 7 Plus predviđa i preporučuje aktivnosti korisnika kada im je to najpotrebnije – bilo da je reč o poslu, muzici ili temama iz dokolice.

Nokia 7 Plus na najbolji način koristi potencijale moćne baterije. Uz funkciju “Prilagodljiva baterija“ Android 9 Pie operativni sistem koristi dubinsko učenje kako bi zapamtio obrasce upotrebe telefona i rasporedio potrošnju baterije na najbolji mogući način.

Od ove jeseni, fanovi Nokia telefona će uz naprednu pametnu tehnologiju, dobiti i ažuriranja koja donose tehnologiju digitalnog blagostanja koja vodi računa o potrebama korisnika. Nove funkcije uključuju i prikazivanje vremena korišćenja uređaja na kontrolnoj tabli, mogućnost postavljanja vremenskog ograničenja za korišćenje aplikacija, kao i „Wind Down Mod.

Ovaj mod prilagođava osvetljenje ekrana i aktivira režim „Ne uznemiravaj“ u periodima kada korisnici u manjoj meri upotrebljavaju svoj uređaj.  Uključivanjem redizajniranih Nokia 3310 i 8110 modela u svoj portfolio, Nokia pametni telefoni ohrabruju korisnike da naprave predah od vremena koje provode na internetu.

Glavne odlike operativnog sistema Android 9 Pie:

 

  • Akcije aplikacija (App actions)omogućava korisnicima da brže obavljaju zadatke tako što predviđa njihove naredne korake i prikazuje odgovarajuću akciju na njihovom telefonu
  • Slices – identifikuju relevantne informacije omiljenih aplikacija i olakšavaju njihovo korišćenje
  • Prilagodljiva baterija (Adaptive battery)koristi dubinsko učenje kako bi zapamtila obrasce korišćenja uređaja i raspoređuje potrošnju baterije na aplikacije koje korisnik najčešće upotrebljava
  • Prilagodljivo osvetljenje (Adaptive brightness)automatski prilagođava osvetljenje uređaja na osnovu načina interakcije sa različitim postavkama
  • Novi navigacioni sistem – sadrži jedno glavno dugme za povratak na početni ekran, a pruža i inteligentna predviđanja i predloge aktivnosti (ako korisnik to odobri)

 

 

Funkcije karakteristične za digitalnu dobrobit koje će biti dostupne od jeseni 2018

 

  • Kontrolna tabla – prikaz vremena aktivnosti ekrana i korišćenja uređaja na kontrolnoj tabli, kao i prikaz broja otključavanja uređaja i broja primljenih notifikacija

 

  • Tajmer za aplikacije – omogućava podešavanje vremenskog ograničenja za korišćenje aplikacija

 

  • Wind Down Mode“ i režim „Ne uznemiravaj“korisnici mogu da podese raspored svojih dnevnih aktivnosti. Ove funkcije omogućavaju smanjenje osvetljenja na uređaju i utišavanje notifikacija kada je korisnik spreman da ide na spavanje. Režim Ne uznemiravaj možete aktivirati svaki put kada želite da se isključite.