Zelendata centar - novi data centar u Vršcu

Sredinom februara svečanim potapanjem servera, u Vršcu je otvoren prvi zeleni data centar u Srbiji – ZELENDATA CENTAR. Tim povodom okupljen je veliki broj zvanica uključujući predstavnike domaćih kompanija, lokalne samouprave, stranih diplomata, poslovnih partnera i prijatelja kompanije.

Poseban značaj celokupnom događaju, svojim prisustvom dali su:
Ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan
Ambasador SAD u Srbiji, gospodin Entoni Godfri
Gradonačelnica grada Vršca, Dragana Mitrović
Generalni direktor Hemofarma, Ronald Seeliger
Direktor kompanije Green Revolution Cooling, Peter Poulin
Direktor za razvoj poslovanja kompanije Green Revolution Cooling, Arthur Guerrera
Senior menadžer za razvoj poslovanja kompanije Supremicro, Aleksandar Velimirović

Kratka obraćanja domaćina i počasnih gostiju prethodila su ceremoniji potapanja prvih servera. “Mi smo zapravo uspešno uspostavili našu inovativnu IT infrastrukturu, Srbija je 17-ta zemlja u svetu u kojoj je instalirana ova tehnologija. A naši stručnjaci uspešno su završili obuku za prodaju, instalaciju i održavanje ovih sistema. Sada nam predstoji popunjavanje infrastrukture hardverom.“, izjavio je Goran Veljović, direktor marketinga i prodaje E-Smart Systems.

Nakon uvodne reći domaćina prisutnim gostima obratio se ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, Goran Trivan.

Vršac već decenijama pokazuje da zapravo ide u korak sa svetom. Osim Hemofarma, STADE i drugih kompanija koje ovde jako dugo i uspešno rade, Vršac i na ovaj način danas pokazuje gde zapravo Srbija treba da bude. Mi danas prisustvujemo promociji drugačije vrste logike koju Srbija hoće da ima: drugačijoj vrsti logike, da je životna sredina najvažnija.

Ministar Trivan i ambasador SAD Entoni Godfri izrazili su zadovoljstvo što je rad ZELENDATA centra baziran na tehnologiji američkog proizvođača, Green Revolution Cooling.

Svakako da u digitalizaciji srpskog društva ovakvi projekti zauzimaju važno mesto, i predstavljaju bitan deo informatičke infrastrukture Srbije. Mi smo uvek spremni, da podržimo projekte koji koriste inovativne tehnologije, i proširuju saradnju srpskih i američkih kompanija“, naveo je ambasador Godfri.

GRC patentirana tehnologija omogućava optimalan rad potopljene opreme. Pomenuti medijum štiti komponente od korozije, prašine i kratkih spojeva. Kompletno rešenje obezbeđuje uštedu ukupne električne energije i umanjuje operativne troškove za 50% u odnosu na moderne vazdušne sisteme hlađenja.