Prema rezultatima istraživanja o bezbednosti korporativnih podataka koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International tokom 2015. godine, a u kojem je učestvovalo više od 5.500 IT stručnjaka iz 26 zemalja širom sveta, utvrđeno je da je skoro polovina (45 odsto) kompanija upoznata sa ozbiljnom pretnjom koju predstavlja cryptomalware, poznatiji i kao ransomware, što predstavllja značajan porast u odnosu na istraživanje iz 2014. godine, kada je tek 37 odsto kompanija bilo upoznato sa ovom pretnjom. Međutim, uprkos povećanoj svesti o ovom problemu, cryptomalware napadi nastavljaju da u velikoj meri utiču na poslovanje kompanija. Jedan od takvih ransomware virusa jeste CryptoLocker, za koji stručnjaci smatraju da je do sada zarazio više od 234.000 računara širom sveta.

Globalni broj sajber pretnji nastavlja da se povećava, a sajber kriminalci otkrili su da maliciozna enkripcija podataka, uz novčanu ucenu, može biti izuzetno profitabilna. Mnoge kompanije priznale su da često jednostavno plate „otkup“ kako bi povratile podatke.

Kompanije predstavljaju primamljive mete za ucenjivačke napade. Bez obzira na to da li su u pitanju male firme ili velika preduzeća, cryptomalware će naći način da uđe u sistem ukoliko ne postoji bezbednosno rešenje koje ga blokira. Kao i drugi oblici malvera, cryptomalware u mrežu ulazi preko i-mejlova, malicioznih fajlova ili linkova sa zaražene veb stranice koje zaposleni potom otvaraju ili preuzimaju, ne sluteći da se u njima nalazi štetni program. Ne postoje znaci koji bi upozorili korisnika da je njegov računar zaražen sve dok ne primi zahtev za otkup informacija.

Pouzdano višeslojno bezbednosno rešenje jedina je stvar koja može da stane na put cryptomalware napadima.

„Cryptomalware napadi veoma su profitabilni i postaju veoma popularni među sajber kriminalcima. Kompanije često plaćaju „otkup” bez ikakvih garancija da će njihovi podaci biti otključani nakon toga, a postoje dokazi da loše kodiran ransomware malver može u potpunosti da ošteti podatke, do te mere da ne mogu biti povraćeni. Najbolji način da klijenti zaštite kompanijske podatke i sredstva jeste primena sveobuhvatnih bezbednosnih mera koje pokrivaju sve aspekte poslovanja, od infrastrukture i skladištenja podataka do mobilnih mreža, kao i obuku zaposlenih i podizanje svesti o sajber pretnjama. Štaviše, neophodno je da postoje rezervne kopije podataka kako se kompanija ne bi našla u neprijatnoj poziciji da mora da bira između plaćanja otkupa i gubitka podataka”, izjavio je Dejvid Em (David Emm), glavni bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab.

Zaštita za krajnje korisnike, Kaspersky Endpoint Security for Business i Kaspersky Small Office Security, pomaže kompanijama svih veličina da reše problem cryptomalware napada koji je u sve većoj meri prisutan, kao i da zaštite svoja sredstva nudeći im pouzdanu zaštitu od poznatih, nepoznatih i naprednih sajber pretnji, uključujući i napade ransomware malverom.

Bezbednosno rešenje kompanije Kaspersky Lab uključuje i modul System Watcher, dizajniran da sačuva lokalne zaštićene kopije fajlova i da neutrališe promene prethodno uzrokovane cryptomalware virusom. Skeniranjem najbitnijih podataka koji se odnose na promene u sistemu, ovo bezbednosno rešenje prati informacije o formiranju i modifikaciji fajlova i identifikuje sve promene u sistemu kao i promene koje se odnose na prenos podataka u okviru mreže. Samostalnim određivanjem da li je program maliciozan ili ne, System Watcher omogućuje bolju i sveobuhvatniju zaštitu od ransomware malvera i upada u sistem. Modul takođe omogućuje automatski oporavak podataka i štedi vreme i trud koji su neophodni za vraćanje podataka sa rezervnih kopija, a takođe smanjuje i vreme zastoja.