Sredinom aprila Google je krenuo u veliki redizajn svog servisa za epoštu – Gmaila. Osim modernijeg korisničkog interfejsa, novi Gmail je dobio i neke nove funkcije poput „snoozanja” i slanja samouništavajućih poruka i pametnih odgovora.

Tokom prošle nedelje Google je korisnicima Gmaila donio i poboljšani Offline mode. Dotični je postojao i ranije, ali je bilo komplikovaniji za korištenje jer se najprije morala preuzeti ekstenzija za Chrome browser. Novi Offline mode, radi sam po sebi, odnosno već je ugrađen unutar Gmaila i dostupan je bez potrebe za bilo kakvim dodacima.

Jedan od preduslova za njegovo korišćenje je da na svom računaru imate instaliran minimalno Chrome browser verzije 61. Preporučuje se korištenje najnovije verzije (trenutno 66), ali ako niste ljubitelj redovnih nadogradnji znajte da ispod Chromea 61 ne ide.

Drugi preduslov je da sami uključite Offline mode u postavkama Gmaila jer Google to ne čini po defaultu.

Nakon toga je potrebno još samo odabrati koliko dana želite da Gmail čuva vaše poruke offline. Za sada Google nudi – do 7 dana, 30 dana i 90 dana. Takođe moguće je uključiti, odnosno isključiti preuzimanje i čuvanje dodataka koje ste primili zajedno s mailom.

Google pre aktivacije Offline moda zahteva i da odaberete što će se dogoditi s vašim podacima na računaru kada se odjavite iz Google accounta. Možete odabrati između brisanja podataka i njihovog zadržavanja. Epošta koju ste poslati dok ste bili offline biće smeštena u Outbox folderu i tamo će ostati sve dok se ponovno ne uspostavi veza s Internetom.

Detaljna uputstva kako uključiti i postaviti Offline mode možete pronaći na Googleovim internet stranicama.