LG Electronics

Rekordni prihod u trećem kvartalu i operativna profitna margina reflektuju rastuću potražnju za kvalitetnim kućnim aparatima i drugim električnim uređajima

Kompanija LG Electronics (LG) objavila je iznose konsolidovanih prihoda za treći kvartal tekuće godine od 16.92 biliona vona (14.24 milijardi dolara) uz profit od 959 milijardi vona (807.14 miliona dolara). Zabeležen je rekordni treći kvartal od osnivanja kompanije i u prihodima i u ostvarenom profitu. Povećano interesovanje za kućne aparate i uređaje zabavnog karaktera, podigli su sveukupnu prodaju za 7.8 odsto, dok je profit skočio 22.7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kompanija LG Home Appliance & Air Solution prijavila je prihode u trećem kvartalu od 6.16 biliona vona (5.18 milijardi dolara), što je 15.5 odsto više nego u trećem kvartalu prošle godine i ujedno najveća kvartalna prodaja od osnivanja kompanije, a sve to zahvaljujući velikom porastu interesovanja za aparatima koji rade na snagu pare poput veš mašina i garderobera. Zabeležen je i najveći do sada kvartalni profit od 671.5 milijardi vona (565.2 miliona dolara) što je skok od neverovatnih 56.6 odsto u odnosu na treći kvartal prošle godine. Profitna margina od 10.9 odsto obeležila je treći uzastopni kvartal sa dvocifrenim profitnim procentom, a očekivanja su da će se taj trend nastaviti u četvrtom kvartalu uz planove da se profitabilnost dodatno poveća kroz optimizaciju troškova.

Kompanija LG Home Entertainment je u trećem kvartalu ostvarila prihode od 3.67 biliona vona (3.09 milijardi dolara), što je 14.3 odsto više nego lane. Za ovaj skok je zaslužna povećana potražnja za vrhunskim uređajima poput OLED i drugih TV modela sa velikim ekranom na tržištima Severne Amerike i Evrope. Profit od 326.6 milijardi vona (274.88 miliona dolara) skočio je za 13.2 odsto u odnosu na isti period 2019, što je rezultat strateškog marketinškog ulaganja i pored viših cena LCD panela. Planiran je nastavak ovog uspešnog trenda još većom proizvodnjom vrhunskih TV modela uz povećanje online prodaje.

Kompanija LG Mobile Communications generisala je 1.52 biliona vona (1.28 milijardi dolara) u trećem kvartalu, čime je prihod praktično ostao nepromenjen u odnosu na prošlu godinu, ali je 16.5 odsto veći u odnosu na prethodni kvartal. Prošlogodišnji deficit je smanjen na 148.4 milijardi vona (124.9 miliona dolara) zahvaljujući efikasnijoj proizvodnji, uštedama ostavarenim kroz veći broj originalnih dizajnerskih rešenja i pojačanoj potražnji jeftinijih modela. Zbog toga će kompanija pojačati ponudu jeftinijih modela u Severnoj i Južnoj Americi uz kontinuirano unapređenje operativne efikasnosti.

Kompanija LG Vehicle Component Solutions zabeležila je kvartalne prihode od 1.66 biliona vona (1.39 milijardi dolara), što je za 23.5 odsto više nego lane uz smanjene operativne gubitke od 66.2 milijardi vona (55.7 miliona dolara) i time značajno umanjila deficit iz prošlog kvartala, jer su se ponovo otvorile fabrike za proizvodnju auto delova širom Severne Amerike i Evrope što je, uz kontrolu troškova, imalo pozitivan efekat. Za četvrti kvartal je planirana maksimizacija prodaje pojačanom kontrolom lanca snabdevanja uz povećanu profitabilnost kroz bolje upravljanje troškova.

Kompanija LG Business Solutions je generisala 1.48 biliona vona od prodaje (1.25 milijardi dolara), što je više za 13.4 odsto u odnosu na prethodni kvartal i za 1.9 odsto manje nego prošlogodišnji treći kvartal. Profit iznosi 77.0 milijardi vona (64.8 miliona dolara) i on je opao za 31.1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i 22 odsto manji nego prethodni kvartal. Da bi se poslovne performanse popravile u poslednjem kvartalu ove godine, planirano je agresivnije targetiranje online prodajnih mogućnosti, pojačana kompetitivnost i jača online reklamna aktivnost.