Druga po redu u jesenjoj seriji jednodnevnih besplatnih predavanja, koju Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) organizuje u saradnji sa srpskom internet zajednicom, biće održana u Jagodini, 3. oktobra, od 10.00 do 14.00, u Hotelu „Hill“.

Lokalni partner RNIDS-a je Ljubiša Simić, direktor komapnije SmileSoft iz Jagodine, koorganizator prošlogodišnjih konferencija Jagodrom u Jagodini i NetNomadi u Paraćinu.

Edukacija je namenjena mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima iz Jagodine i okoline, koji imaju poslovnu potrebu i ličnu želju da unaprede prisustvo svoje firme na Internetu. Program se sastoji od četiri predavanja kroz koja će četiri predavača da govore o osnovnim internet znanjima bitnim za male biznise u Srbiji.

Pravi domen za poslovni nastup na Internetu

Predrag Milićević je rukovodilac je Sektora marketinga i komunikacija RNIDS-a. Već četvrt veka je u marketingu i komunikaciji sa tržištem, sa medijima i sa ljudima, baveći se svime što je neophodno da bi se komunikacija osmislila i sprovela na pravi način.

U 21. veku je nezamislivo uspešno poslovanje bez prisustva na Internetu. Međutim, nije svejedno kako je neko prisutan na njemu. Na Netu se otvaraju neslućene mogućnosti, ali i mnogi izazovi. Svaki korak, dobar ili pogrešan, vidljiv je globalno, zato svaki treba pažljivo odmeriti. Predavanje Predraga Milićevića će dati odgovore na brojna pitanja pravilnog internet prisustva. Šta je osnova identiteta na Internetu? Zašto kažete “moje” kad mislite na tuđe? Gde leži opasnost? Šta se dešava sa biznisom kad njegov domen više nije njegov? Kakav je pogled na Internet iz ugla Gugla? Na šta obratiti pažnju prilikom izbora naziva domena?

Poslovna perspektiva izrade veb sajtova

Dragan Varagić je bloger, onlajn strateg, profesionalni predavač i bavi se savetodavnim uslugama iz oblasti poslovne primene Interneta od 1998. Vlasnik je bloga draganvaragic.com i video servisa predavanja.draganvaragic.com. Koordinator je specijalističkih strukovnih studija iz E-poslovanja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.
Predavanje Dragana Varagića „Kako razumeti razloge za izradu veb sajta?“ govori o tome šta znači iz poslovne perspektive izrada veb sajta, i kako se kao privrednik pripremiti i učestvovati u izradi veb sajta? Kako odabrati rešenje izrade veb sajta koje odgovara ciljevima kompanije? Šta sve čini trošak izrade veb sajta? Kako brzo ostvariti efekte novog veb sajta? Kako dugoročno obezbediti efekte veb sajta?

Praktični pravni saveti za veb prodavnice

Žarko Ptiček je član Statutarne komisije RNIDS-a i arbitar je u Komisiji za rešavanje sporova povodom registracije nacionalnih internet domena pri Privrednoj komori Srbije. Osnivač je i direktor preduzeća „Ptiček“ iz Beograda, za konsultativne usluge u oblasti primene IT prava.
Predavanje Žarka Ptičeka pod nazivom „Čega se (ne) treba plašiti u onlajn trgovini“ daje praktične odgovora na pitanja:
• Kojim zakonima je regulisana internet prodaja i pružanje usluga putem Interneta?
• Šta je “ugovor po pristupu” i zašto je on bitan?
• Kako se štite prava potrošača kod ugovora na daljinu?
• Kako obrađivati podatke o ličnosti u skladu sa zakonom?
• Koje su obaveze i odgovornosti internet trgovca?
Nastup na društvenim mrežama
Ivan Bildi je vlasnik digitalne marketing agencije „Likes & Cookies“ i servisa za onlajn učenje „Kursevi Online“. Poslednjih godina intezivno drži obuke malim i srednjim biznisima iz oblasti digitalnog marketinga i radi na izradi marketing strategija za mnoge kompanije od 2010. do danas.
Na predavanju Ivana Bildija „Nastup na društvenim mrežama u 2018.“ saznaćete više o tome:
• Kako kreirati sadržaj i kako se promovisati na društvenim mrežama?
• Kako izgraditi zajednicu i odabrati publiku?
• Zašto je važno koristiti Facebook pixel?
• Kako kreirati video sadržaj i zašto je on važan?
Prijavljivanje posetilaca edukacije
Svi zainteresovani za prisutvo na predavanjima treba da se prijave do 2. oktobra popunjavanjem onlajn formulara koji se nalazi ovde. Edukacija je besplatna, ali je prijavljivanje obavezno zbog ograničenog broja mesta.