Svi nacionalni internet registri na svetu su obavezni da imaju javno dostupan servis za proveru naziva internet domena, poznat pod nazivom Whois. Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) učinio je da taj servis ubuduće bude još ugodniji za korišćenje, sa opcijom da se korisnik odmah uputi i na ovlašćeni registar, ako je neki naziv .RS i .СРБ domena slobodan za registraciju.

RNIDS
RNIDS

Provera raspoloživosti naziva domena dostupna je na adresi domen.rs/whois, gde se jednostavnim upisivanjem bilo kog teksta, svejedno da li je na ćirilici ili latinici, dobija pravi odgovor. Ako je tekst upisan u skladu sa pravilima imenovanja .RS i .SRB domena, korisnik dobija rezultat u svih pet domenskih prostora odjednom – .RS, .CO.RS, .ORG.RS, .EDU.RS i .IN.RS, ili .СРБ, .ПР.СРБ, .ОРГ.СРБ, .ОБР.СРБ i .ОД.СРБ, zavisno od odabranog pisma. Ako je upisani tekst mimo pravila, kao odgovor stiže link na objašnjenje sa tehničkim zahtevima kako mora da glasi naziv domena. Ako je traženi naziv domena ispravan ali zauzet, korisnik može da vidi informaciju ko je registrant tog naziva. A ako je traženi naziv domena ispravan i slobodan, korisnik dobija link ka listi ovlašćenih registara .RS i .СРБ domena.

Izbor ovlašćenog registra se nalazi na adresi domen.rs/registri, gde je prezentovano svih 40 registara širom Srbije i klikom na neki od njih se odlazi na njegov sajt, gde može da se registruje izabrani naziv domena. Korisnik može i da sortira registre po broju usluga koje pružaju ili da ih filtrira prema nekoj željenoj usluzi. Tako odmah može da sazna koji ovlašćeni registri .RS i .СРБ domena nude onlajn plaćanje karticom ili hosting, tehničku podršku 24/7, izradu sajta…

Izborom pravog registra, ceo proces onlajn plaćanja registracije .RS i .СРБ domena može da se obavi za nekoliko minuta i da se tako brzo i jednostavno zaštiti sopstveni sajber identitet ili naziv usluge, proizvoda ili brenda svoje firme.