Više od polovine građana Rusije, 58 odsto, ne bi bilo protiv potpunog isključenja interneta u zemlji

Ostatak, 42 odsto, veruje da strane države koriste internet kako bi nanele štetu Rusiji, rezultati su objavljenog istraživanja američkih eksperata i Sveruskog centra za istraživanje javnog mnenja.

Istraživanje „Šta želi društvo: Stremljenje Rusa ka kontroli interneta“ Centra za izučavanje globalnih komunikacija pri Univerzitetu Pensilvanija i VCIOM, obavljeno je na reprezentativnom uzorku, sa statističkom greškom na uzorku korisnika interneta od 3,1, a na uzorku ispitanika koji ga ne koriste 4,0 odsto, prenosi Beta.

Informaciju na internetu treba cenzurisati, smatra 49 odsto anketiranih, dok se 81 odsto negativno odnosi prema pozivima na proteste protiv rukovodstva države.

Svega 10 odsto građana Rusije navodi da kao najvažnije izvore informacija koriste informativne sajtove, a šest odsto društvene mreže.

internet dijalog srbije

Najvažniji izvor informacija su državne televizije smatra 60 odsto građana, šest odsto radio, pet odsto novine, a za ostale regionalni mediji. Internet koriste najviše za sopstvene potrebe – 63 odsto, kao i za komunikaciju na društvenim mrežama – 62 odsto.

Za čitanje ruskih novosti, internet koristi 45 odsto anketiranih, međunarodnih – 31 odsto, blogova i foruma 25 odsto.

Oni koji ne koriste internet, njih 39 odsto, smatra da on šteti porodičnim vrednostima, a 33 odsto političkoj stabilnosti. Pri tom, među građanima koji koriste internet te cifre iznose 18 i 19 odsto.

Istraživanje je pokazalo i da značajan deo Rusa ne želi da se kritička informacija o državnom rukovodstvu, kao i pozivi na političke promene mogu nalaziti na internetu.

Čak 81 odsto građana izjasnilo se protiv poziva na proteste protiv vlade i za smenu vlasti, a oko 79 odsto je negativno ocenilo sajtove i grupe na društvenim mrežama koje organizuju proteste i antivladine demonstracije.

Među internet korisnicima, 58 odsto bi podržalo isključenje interneta, pre svega zbog osiguranja nacionalne bezbednosti, dok 42 odsto ne bi podržalo taj korak.