Ovogodišnje istraživanje o izboru studija sprovedeno na sajtu Prijemni.infostud.com u kojem je učestvovalo 1.300 maturanata, pokazuje da je najvažniji razlog zbog kojeg maturanti žele da upišu studije želja za sticanjem znanja i veća mogućnost zapošljavanja. Kao i prethodnih godina i sada je potvrđeno da velika većina maturanata već tokom marta zna koji fakultet ili višu školu želi da upiše, a visoko na listi želja nalaze se medicina i stomatologija, dok je godinama unazad sve veće interesovanje za IT. Budući brucoši uglavnom planiraju preseljenje u druge gradove.

anketa-infostud

Maturanti i dalje veruju da je sa diplomom lakše naći posao

 

Istraživanje o izboru studija među maturantima u Srbiji, pokazalo je da sve više maturanata veruje da će im diploma pomoći u pronalaženju posla. Naime, čak 43% maturanata smatra da je sa diplomom lakše naći posao, što je za 5% više nego prošle godine. Međutim, i dalje je među ispitanicima najbitniji razlog za nastavak obrazovanja sticanje znanja u oblasti koja ih interesuje ili mogućnost pronalaska posla u inostranstvu.

 

Stomatologija i medicina visoko na listi želja

Većina maturanata, čak njih 72% već u martu zna šta želi da studira, a najveće interesovanje vlada za studije medicine i stomatologije. Raste interesovanje za informacione tehnologije, a pokazatelj je skok sa trećeg na drugo mesto u odnosu na 2014. godinu. Zatim slede ekonomija, filologija i elektrotehnika.

 

U odnosu na prethodnih nekoliko godina, sve su popularnije studije iz oblasti Informacionih tehnologija ili elektrotehnike, dok opada interesovanje za ekonomiju, psihologiju, kao i jezik i književnost.

Nesklad između želja maturanata i tržišta rada

Ako se osvrnemo na podatke o traženim zanimanjima na sajtu Poslovi.infostud.com u 2014. godini, najviše objavljenih oglasa je iz oblasti trgovine i prodaje, zatim slede IT, administracija i računovodstvo. Najveći nesklad između potreba tržišta i želja maturanata primećen je u oblasti zdravstva. Naime, uprkos velikoj popularnosti studija medicine, tek 1.33 % oglasa objavljenih na sajtu Poslovi.infostud.com pripada zdravstvu.

Kao i prethodnih godina beleži se rast u broju oglasa za IT oblast, a tokom 2014. godine došlo je do pada broja oglasa u oblasti trgovine, ekonomije i prava.