Sakso Banka predvodi evoluciju u ovoj oblasti omogućavajući iskustvo trgovine i investiranja prilagođeno korisniku

 

Sakso Banka, specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, je jedna od prvih finansijskih institucija koja će omogućiti pristup svojoj infrastrukturi za trgovanje preko novog interfejsa za programiranje aplikacija (API) zasnovanog na REST, pod nazivom OpenAPI. Ovim potezom, koji pokriva infrastrukturu za trgovanje i administrativnu obradu, omogućiće partnerima, klijentima i eksternim programerima da imaju pristup iskustvu od preko 20 godina u inovaciji infrastrukture trgovanja i da prilagode svoje iskustvo trgovanja i da stvore nove tokove prihoda.

 

API zasnovan na REST-u će postati dostupan programerima i omogućiti im da razvijaju prilagođene aplikacije na infrastrukturi Sakso Banke. To će dalje omogućiti institucionalnim klijentima Sakso Banke, kao i partnerima koji preuzimaju ovu platformu pod svojim brendom, da direktno integrišu mogućnosti za trgovinu i investiranje sa svojim aplikacijama i sistemima.

 

Sakso OpenAPI će danas biti predstavljen na konferenciji za medije u Singapuru, što se poklapa sa uvođenjem Sakso Markets, podružnice Sakso banke za saradnju sa institucionalnim investitorima, koja će imati tri globalna sedišta u Singapuru, Londonu i Kopenhagenu.

 

Mateo Kasina, direktor poslovnih linija Sakso Banke, je ovim povodom izjavio: “Ovo je značajan iskorak ne samo za Sakso već i za ovu delatnost u celini. Našu posvećenost naglašava naša misija da demokratizujemo trgovinu finansijskim instrumentima i da tržišta učinimo efikasnijim putem inovacija. Dugo se ova delatnost bori sa dilemom da li treba razvijati ili kupiti, ali ovim tempom tehnološkog razvoja postaje nemoguće da institucije održe konkurentsku prednost kada su u pitanju inovacije. Rezultat je promena paradigme sa ekonomije okrenute ka korisniku na takozvanu kolaborativnu ekonomiju.

 

“Ubrzano prihvatanje tehnologije i povećanje mobilnih interakcija između preduzeća i korisnika predstavlja značajnu šansu za razvoj za naše partnere, jer nudi potencijal znatnog uvećanja obima trgovanja, stvaranja novih tokova prihoda i zaštite njihovog poslovanja od brzih promena u digitalnom svetu,” dodao je Kasina.

 

Sakso OpenAPI je osnov SaxoTraderGO, platforme nove generacije koju je Sakso Banka predstavila početkom ove godine, a na koju je već prešlo 30% klijenata Sakso Banke. Platforma će biti dostupna bazi klijenata, koju čine 120 finansijskih institucija širom sveta koji već koriste tehnologiju Sakso Banke da svojim krajnjim korisnicima olakšaju trgovinu finansijskim instrumentima, koji će moći da je ponude pod sopstvenim brendom od oktobra ove godine.

 

Kristijan Hamer, direktor platformi Sakso banke, je izjavio: “REST je već veoma zastupljen među tehnološkim gigantima koji su već razvili čitave poslovne modele oko Open API. Finansijski sektor se međutim kasno uključio u priču. Neke banke već omogućavaju pristup eksternim programerima koji rade na razvijanju specifičnih karakteristika ili aplikacija, ali mi nudimo znatno dublju funkcionalnost i pristup našoj celokupnoj infrastrukturi. Ustvari, mi odvajamo našu infrastrukturu od korisničkog iskustva kako bismo postali moderator za trgovinu finansijskim instrumentima.”

OpenAPI će pokriti celokupni životni ciklus trgovanja i omogućiti pristup ka više od 30.000 finansijskih instrumenata, mogućnosti da se prate pozicije, bilansi i marže sa jedinstvenog API. Kako bi se eksternim programerima omogućilo da rade sa OpenAPI Sakso Banka je uvela portal za developere koji sadrži sveobuhvatnu dokumentaciju, bazu podataka, primere kodova i tehničku podršku. OpenAPI koristi SignalR i WebSockets da bi postigao najbolje moguće performanse i najniže vreme čekanja. Za identifikaciju i kontrolu bezbednosti OpenAPI takođe koristi kombinaciju isprobanih SAML i OAuth 2.0 protokola.