Sakso banka (Saxo Bank) je objavila danas da pokreće novi portal za programere.

Na portalu je moguće pronaći tehničku dokumentaciju, uputstva, uzorke programskog koda i interaktivnih alata za mnoge tehnologije koje kombinovane podržavaju Sakso inicijativu za otvoreno bankarstvo. Sakso strategija otvorenog bankarstva je izgrađena na pretpostavci da će napredak u sve širem spektru partnerstava i saradnji biti novi faktor koji izaziva proboj u finansijskoj industriji.

Kao deo ove vizije, Sakso je stavio svoju infrastrukturu za trgovanje različitim tržišnim materijalima na raspolaganje širokom ekosistemu nezavisnih programera, fintek kompanija (finansijske tehnologije), dobavljača i partnera, omogućavajući im da povežu svoja preduzeća direktno sa kompletnim mehanizmom za trgovanje Sakso banke.

Direktor zadužen za Otvoreni API (interfejs za programiranje aplikacija) Beni Boje Johansen (Benny Boye Johansen) je tom prilikom prokomentarisao:

„Otvoreno bankarstvo je u finansijskoj industriji postala reč koja izaziva uzbuđenje, međutim infrastruktura Sakso banke za trgovanje različitim tržišnim materijalima je jedinstvena tako što u stvari omogućava priključenje u gotovo svakom delu vrednosnog lanca korišćenjem kombinacije API-ja i tehnologija. Partnerstvo i saradnja su ključni za poslovni model Sakso banke kao kompanije koja omogućava napredak, pa smo želeli da novi portal bude logičan izvor za programere bez obzira na situaciju koju pokušavaju da reše.

 

Ponekad je moguće sve zahteve rešiti samo jednim API-jem. Na primer, moguće je da se napiše i integriše kompletna platforma za trgovanje pomoću SaxoOpenAPI, a ako ste samo u potrazi za najboljim uslugama za likvidnost i izvršenja, sve je dostupno preko FIX tehnologije. Moguće je čak kombinovati dve tehnologije i koristiti naše FIX mogućnost povezivanja obezbeđivanja likvidnosti dok se u isto vreme koristi OpenAPI kao izvor informacija o bilansu i marži za vašu vlastitu aplikaciju ili direktno u Microsoft Excel.

U drugim situacijama uključena je cela paleta različitih tehnologija. Rebrendirana aplikacija Sakso banke može da koristiti naš API za usluge klijentskog upravljanja (Client Management Services) za kreiranje fonda i upravljaje njihovim klijentima u našem oblaku.

Oni mogu da koriste naš sistem obaveštavanja o događajima trgovanja kako bi sinhronizovali svoje sisteme sa aktivnostima trgovanja klijenta, kao i sveobuhvatni spisak Sakso banke sa datotekama sa kraja dana za unutrašnje knjigovodstvo i izveštavanje.

Osim toga oni mogu da koriste SaxoOpenAPI za integraciju trgovanja direktno u njihov internet portal ili za razvoj potpuno naručenog korisničkog pristupnog interfejsa ili dopunivši ili potpuno zamenivši našu nagrađivanu SaxoTraderGO platformu za trgovanje“.

Pokretanje novog portala za programere donosi značajna unapređenja u ponudu Open API-ja Sakso banke. Dokumentacija i programerski alati su poboljšani i još API-ja je dodato. To je u skladu sa strategijom postepenog deljenja nove funkcionalnosti na trajnoj osnovi, jer je dostupna i koriste je Sakso platforme za trgovanje.

Više informacija možete pronaći na: https://developer.saxo