Samsung svoj poznati čipset Exynos planira da ponudi drugim proizvođačima smartfona, uključujući i kineskoj kompaniji ZTE.

Najnoviji potez Samsunga svojevrsni je napad na platforme koje je razvio Qualcomm i Mediatek. Čipsetove poput Qualcommovog moćnog Snapdragona 845 koji se, usput, nalazi u skoro svim Androidima današnjice.

Qualcomm je vrlo bliski partner Samsunga koji je tokom prošlih nekoliko godina postao dominantan. Njegova tržišna snaga toliko je velika da čak Samsung Galaxy S9 i Samsung Galaxy S9 Plus u SAD-u i Kini koriste Qualcommove čipsetove. U Evropi koristimo Samsungov Exynos 9810 čipset koji se u fabrikama Samsunga proizvodi rame uz rame s onima iz Qualcomma.

Početkom 2019. sve bi se ovo moglo promeniti. Samsung je u pregovorima sa brojnim proizvođačima telefona kako bi pokušao proširiti svoj biznis izrade čipseta. Sve do danas Exynos je bio praktično ekskluzivan u Samsungovim telefonima i tabletima.

Samsungov Exynos čipset vrlo je sličan onima koje razvija Qualcomm. Exynos je u svakoj dosadašnjoj generaciji nastojao da prati Snapdragon u stopu kako bi kupcima ponudio komparabilne funkcije. Ovo je vrlo logičan potez, s obzirom da Samsung ne želi smartfone koji u nekim regijama rade brže nego u drugima.

Kako stvari stoje, postoji čak i određena razlika između Snapdragona i Exynosa. Dok većina benchmarka Samsungov čip stavlja iznad Qualcommovog, konkretna razlika u performansama je praktički neprimjetna.