Samsun Galaxy S21

Bilo da se radi o fotografiji zalaska sunca, ukusne hrane ili druženja sa prijateljima, kvalitetna kamera je apsolutno nezaobilazni deo savremenih pametnih telefona. Samim tim ne iznenađuje podatak istraživanja kompanije Samsung da velika većina korisnika rangira kameru i njene karakteristike u tri najbitnija faktora prilikom kupovine novog telefona.

Od lansiranja prve kamere na mobilnom telefonu, pod nazivom SCH-V200, 2000. godine, Samsung je ostao lider industrije, neumorno pomerajući granice mogućnosti kamera na mobilnim telefonima. Inovativne kamere Galaxy S serije su rezultat dugogodišnjih istraživanja  i iskustva u pružanju korisnicima najsavremenijih rešenja.

Pogledajmo kako je izgledao istorijski razvoj kamera na Galaxy S seriji, od njenog nastanka, sve do najnovije Galaxy S21 serije.

Galaxy S – Panorama snimak

Prvi Galaxy S uređaj je imao VGA frontalnu kameru, namenjenu za video pozive, kao i zadnju kameru od 5mp, sa mogućnošću snimanja HD videa, auto fokusa, ali i tada inovativni Panorama režim rada, za snimanje scena širih od prikazanog sadržaja na ekranu.

Galaxy S2 – Flash LED

Unapređena prednja kamera od 2mp, kao i zadnja od 8mp, nisu bile sve inovacije Galaxy S2 kamere. Flash LED lampa je bila ključno unapređenje, koje je omogućilo korisnicima da prave noćne snimke na kvalitetniji način.

Galaxy S3 – Burst shot

Treća generacija S serije je na polju kamere donela čuvenu Burst shot opciju, koja je snimala do 20 fotografija u roku od 3.3 sekunde, hvatajući i najsitnije detalje pokreta u snimljenim scenama.

Galaxy S4 – Dual shot

Galaxy S4 je bio prvi uređaj sa kamerom jačine iznad 10 megapiksela, sa svojim zadnjim objektivom od 13mp. Tu je bio i specifični Dual shot režim, koji je omogućavao simultano snimanje sa prednjom i zadnjom kamerom, uz dobijanje fotografije u kojoj se nalaze i korisnik i sadržaj koji je snimao ispred sebe.

Galaxy S5 – HDR snimak obogaćenih boja

Prva ISOCELL kamera od 16mp na pametnom telefonu je bio glavni adut Galaxy S5 serije, a posebno osveženje je bila mogućnost unapređenog HDR snimanja koje obogaćuje boje, čineći ih življim, čak i u uslovima slabijeg osvetljenja.

Galaxy S6 – Spremna kamera za 0.7 sekundi

Samsung je prepoznao potrebu korisnika da im kamera bude dostupna kada žele brzo da reaguju na neki prizor koji žele da zabeleže i sačuvaju kao uspomenu, pa je Galaxy S6 serija donela opciju aktiviranja kamere za samo 0.7 sekundi dvostrukim dodirom Home tastera.

Galaxy S7 – Dual Pixel sensor

Po prvi put je na kameri pametnih telefona uveden dual pixel senzor za snimanje kristalno jasnih fotografija, čak i u mraku, sa Galaxy S7 serijom, čija je kamera dobila tadašnjih rekordnih 88 poena na DxOMark ocenjivanju kvaliteta.

Galaxy S8 –  Algoritam za procesuiranje snimka

Da bi fotografija ispala savršeno, potrebno je da osvetljenje bude optimalno, a kretanje kamere minimalno. Upravo ove okolnosti je pružala kamera Galaxy S8 serije, sa njenim prvi put viđenim, naprednim algoritmom za procesuiranje snimaka.

Galaxy S9 – Dual Aperture kamera

Da bi osigurala da snimci ispadnu vrhunski kvalitetni u različitim okruženjima, Galaxy S9 serija je predstavila Dual Aperture kameru, koja se automatski prilagođava osvetljenju, slično kao ljudsko oko, šireći sočivo u mraku, a sužavajući ga na jakom svetlu.

Galaxy S10 – Super Steady

U vreme kada se pojavila Galaxy S10 serija 2019. godine korisnici su snimali više sadržaja nego ikada pre, a snimanje dinamičnih scena na putovanjima, druženjima i raznim avanturama zahteva kameru koja može da pruži vrhunski kvalitet, u dinamičnom okruženju. Zato je S10 serija donela Super Steady opciju koja stabilizuje i otklanja sve vrste potresa i nestabilnosti prilikom snimanja.

Galaxy S20 – Space Zoom

Kamere na Galaxy S20 Ultra od 108mp i one od 64mp na Galaxy S20 I S20+ su korisnicima pružile mogućnost kreiranja fotografija i videa profesionalnog ranga, sa opcijama na bazi veštačke inteligencije, kao što je Space Zoom, za najveće ikada uvećavanje snimanog sadržaja.

Galaxy S21 – Kamera koju pokreće veštačka inteligencija

Kamera Galaxy S21 Ultra je prva Samsung kamera na bazi veštačke inteligencije sa pet sočiva: prednja od 40mp, zadnja ultra široka od 12mp, glavna zadnja od 108mp, i dve zadnje telephoto kamere od 10mp. Galaxy S21 i S21+ dolaze sa četiri kamere, dok sva tri modela karakteriše sistem kamera koji pokreće veštačka inteligencija, ne prepuštajući ništa slučaju, tako da snimci korisnika budu u profesionalnom rangu, bez obzira na okruženje i scenu koju snimaju.