Srbija i Irak potpisaće u narednim danima sporazum o saradnji u oblasti telekomunikacija, koji će biti osnov za dalje oblike saradnje između dve zemlje, saopšteno je danas nakon sastanka srpskog i iranskog ministra telekomunikacija.

Dogovoreno je da se radi na formiranju zajedničkih preduzeća u oblasti telekomunikacija kako bi naše firme, zajedno sa iračkim, mogle da učestvuju u tenderima u toj zemlji sa većom mogućnošću da na njima pobede, rekao je novinarima potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je nakon sastanka sa ministrom telekomunikacija Iraka Hasanom Kadimom Al Rašidom kazao da je planirano uspostavljanje saradnje između naučnih institucija dve zemlje, pa će delegacija Iraka tokom boravka razgovarati i sa naučnim i obrazovnim institucijama.

“Mi smo takođe zainteresovani za izvoz telekomunikacione opreme na tržište Iraka i zato će delegacija posetiti dve fabrike za proizvodnju kablova u Jagodini i Novom Sadu”, naveo je Ljajić.

telekom

On veruje da će to biti prvi, ali važni koraci da se naša roba nađe na iračkom tržištu.

Takođe, dogovoreno je da se do kraja godine održi biznis forum telekomunikacionih kompanija kako bi pospešili saradnju između poslovnih zajednica dve zemlje. “Naš plan i ideja je da se vratimo na tržište Iraka, to je veliko tržiste koje je poznato našim poslovnim ljudima. Nekada je u Iraku radilo više od 50.000 građevinskih radnika sa prostora bivše Jugoslavije”, istakao je Ljajić.

Ljajić je naveo da se u Beogradu školovalo oko 3.000 iračkih studenata, otkrivši da je u delegaciji, koja u Srbiji boravi do srede, i direktor Pošte Iraka koji je naš đak, student Beogradskog univerziteta. “Ti ljudi mogu da predstavljaju najbolji most u povezivanju i dve države i privreda jedne i druge zemlje”, zaključio je Ljajić.

Al Rašid je kazao da je predmet današnjih razgovora bila moguća saradnja između državnih kompanija, ali i u privatnom sektoru. “Postoje mnoge oblasti za moguću saradnju – akademska i tehnička saradnja, kao i kooperacija na onovi infrastrukture Iraka”, istakao je Al Rašid.

On je pozvao srpske kompanije da rade u Iraku, dodajući da postoji mogućnost angažovanja na obnovi Iraka. “Irak je sada dosta stabilniji i sigurnost je na većem nivou”, naveo je Al Rašid, dodajući da je moguća saradnja između pošti Srbije i Iraka.