intel

Kompanija Intel danas je predstavila šestu generaciju Intel® Core™ procesora, koji su označeni kao najbolji procesori ove kompanije do sada. Predstavljanje novih procesora označava prekretnicu u odnosu ljudi prema računarima. Šesta generacija Intelovih procesora obezbeđuje poboljšane performanse i nova, zadivljujuća iskustva na najnižim energetskim nivoima i pruža širok opseg dizajna uređaja – od prenosivih compute stick uređaja, preko kombinovanih i desktop računara, do mobilnih radnih stanica.

Preko 600 miliona računara koji su danas u upotrebi su stari pet ili više godina. Ovakvim uređajima je potrebno više vremena da otpočnu sa radom, njihove baterije ne traju dugo i oni ne pružaju sve pogodnosti koje su danas dostupne. Zasnovana na novoj Skylake mikroarhitekturi i Intelovoj vodećoj 14nm proizvodnoj tehnologiji, šesta generacija Intel Core procesora pruža znatno bolje performanse, tri puta duži životni vek baterije i do trideset puta bolju grafiku za skladna gejming i video iskustva nasuprot onima koja nam pružaju računari stariji od 5 godina. Takođe, ovi uređaji mogu biti upola tanji i lakši, brže se pale i imaju baterije koje mogu da traju ceo dan.

 

“Naša šesta generacija Intel Core procesora predstavlja najznačajniji napredak u oblasti računarstva do sada”, rekao je Kirk Skaugen, Intelov viši potpredsednik i generalni menadžer Client Computing Group.

“Oni omogućavaju nova iskustva kao što su glasovna kontrola i uklanjanje nevolja prilikom upravljanja lozinkama, ali i obezbeđuju poboljšanu sigurnost. Fenomenalna kombinacija šeste generacije Intelovih Core procesora, Windows 10 operativnog sistema i sjajnih novih sistema koji nam dolaze od proizvođača računara predstavljaju idealno vreme za kupovinu novog kompjutera.”

 

 

Šesta generacija Intel Core procesora pokreće čitav niz novih uređaja

 

Nova, šesta generacija, Intel Core procesora omogućava Intelu da isporuči širok spektar snage koji odgovara svim potrebama. Intel® Core™ M procesori, koji udvostručavaju performanse vodećih premium tableta, od sada će uključiti i brendove kao što su Intel Core M3, M5 i M7 kako bi omogućili korisnicima da odaberu model koji najviše odgovara njihovim potrebama. Nova generacija Intelovih procesora, takođe, uključuje mobilni dizajn: Mobilni “K” SKU koji je otključan da omogući overkloking sa još većom korisničkom kontrolom i do 60 procenata poboljšanim mobilnim multitaskingom u poređenju sa četvorojezgarnim i5-6300HQ; Intel® Xeon® E3 procesori sada pokreću mobilne radne stanice koje podržavaju Thunderbolt™ 3. Intel Compute Stick linija će biti proširena verzijom koju će pokretati šesta generacija Intel Core procesora. Osim toga, Intel® RealSense kamera  će biti dostupna na nekoliko kombinovanih notebook računara koje pokreće šesta generacija Intel Core procesora, a nudiće mogućnost dubinskog očitavanja (depth sensing) i neverovatnog iskustva koje će omogućiti ljudima da fotografišu i dele veoma živopisne 3D selfi fotografije, da skeniraju i ubacuju različite objekte ili sebe u svoje omiljene video igre, kao i da lako uklone ili promene pozadinu tokom video razgovora.

Šesta generacija Intel Core procesora donosi značajne pomake u grafičkim performansama i nudi zadivljujuće vizulelne efekte za igrice kao i ubedljivo 4k stvaranje sadržaja i medijsku reprodukciju. Ovi procesori su unapredili Intelovu “No Wires” inicijativu koja se odnosi na stvaranje najboljeg iskustva za bežične ekrane koji su dostupni sa Intel® WiDi ili Pro WiDi tehnologijom. Ova tehnologija omogićava ljudima lako deljenje sadržaja sa njihovih računara na TV ili monitore bez komplikacija prouzrokovanih žicama.

Kombinacija Windows® 10 operativnog sistema i šeste generacije Intel Core procesora donosi nove funkcije kao što su Windows Cortana* i Windows Hello* za još besprekorniju i prirodniju interakciju sa tehnologijom. Uređaji sa Intelovom RealSense kamerom i Windows Hello funkcijom omogućavaju pristup računaru tako što prepoznaju lice korisnika. IntelSecurity True Key tehnologija, takođe, omogućava bezbedan pristup uređajima i sajtovima bez prethodnog pamćenja lozinke za svaki sajt.

 

Šesta generacija Intel Core procesora pokreće veliki broj uređaja

 

U narednom periodu Intel planira da isporuči više od 48 procesora šeste generacije, koji sadrže Intel® Iris i Iris Pro grafiku, kao i  Intel Xeon E3-1500M procesor za mobilne radne stanice i šestu generaciju Intel vPro procesora za poslovne korisnike i preduzeća. Proizvođači širom sveta obezbediće veliki broj uređaja koji će biti dostupni sada i u narednim mesecima. Osim toga, Intel nudi preko 25 proizvoda za IoT sa do 7 godina zaliha, kao i Error Correcting Code (ECC) na više TDP nivoa. Maloprodaja, medicina, industrija i digitalni nadzor i bezbednosna industrija imaće koristi od  nove, šeste generacije Intel Core procesora i IoT dizajna.