Privredna komora Beograda, u saradnji sa kompanijom DunavNET, organizovala je šesti IoT Meetup, a nastojaće da ovaj vid neformalnog druženja, razmene iskustava, znanja i networkinga, koja okuplja  firme, developere, građane i ljubitelje tehnologije, nastavi i tokom ove godine.

Ovog puta najavljen je IoT week, koji će po prvi put biti održan sledeće godine u Beogradu. Predstavljena je platforma razvijana u sklopu FP7 SocIoTal projekta, najavljen je hakaton, a učesnici su imali priliku da, tokom demonstracije, sami primene različite aplikacije. Svim učesnicima je upućem poziv da na narednim meetup–ovima participiraju sa svojim idejama, projektima, predlozima, kako bi ova okupljanja još više intenzivirala znanje, saradnju i poslovne mogućnosti.

Predavači: Dr Srđan Krčo, Dr Nenad Gligorić, Caralin Gheorghiu, gost iz Rumunije, predavač Microsofta i saradnik Azure tima, čest govornik na dosadašnjim Sinergija skupovima u okruženju, vlasnik firme za IoT servise u Temišvaru.

U cilju promovisanja IoT, motivisanja mladih, firmi i generalno zajednice da se uključe u rad sa IoT,  dr Srđan Krčo je istakao nekoliko inicijativa na kojima trenutno radi – od humanitarne akcije prikupljanja novčanih sredstava, na na osnovu broja registovanih osmeha, do pokretanja i uspostavljanja IoT sekcije u novosadskoj srednjoj školi.

Tokom meetupa najavljen je IoT Week događaj, koji se održava u Beogradu, od 31.05 do 02. juna 2016. godine u hotelu Crown Plaza a okupiće 300-400 učesnika iz  IoT, projekata Horizon2020, sve koji su radili, rade ili nameravaju da rade na projektima i šire. Konceptualno, programom su obuhvaćene tri celine koje se odnose na nauku, inovacije i biznis.

Kako je DunavNet partner i član IOT Foruma, kao glavnog organizatora IoT week-a, za sve učesnike meetup-a obezbediće se pogodniji uslovi učestvovanja i posete obzirom da je događaj sa kotizacijom. Više informacija o nedelji IoT na  http://iot-week.eu/.

Kakva IoT rešenja možemo dobiti kombinacijom Windows 10, Visual Studio 2015 Azure,  koristeći Raspberry Pi2 i Arduino uređaje. Kako to sve radi, učesnici su se uverili kroz demonstraciju servisa.

Razgovaralo se Platformi, razvijanoj u sklopu FP7 SocIoTal projekta, koja omogućava korisnicima koji nisu programeri dasami naprave svoj servis, kao i developerima da razviju svoje aplikacije koristeći platformu.

Upućen je poziv svim učesnicima da se prijave i učestvuju na predstojećem  SocIoTal Hakatonu, čiji je nagradni fond 10 000 eur a nagradu osvaja najbolja aplikacija, rešenje bezbednosnog propusta i najbolji servis.