Makedonski elektroprenosni sistem operater AD MEPSO i konzorcijum kompanija Siemens i SisKon potpisali su ugovor o revitalizaciji trafostanice 400/110kV Dubrovo, vredan 4.6 miliona evra.

Potpisnici ugovora u ime kompanije AD MEPSO su Sašo Vasilevski, generalni direktor i Borko Aleksoski, direktor prenosa, dok su u ime konzorcijuma kompanija Siemens i SisKon potpisnici Jelena Veljić, zamenik direktora Siemens d.o.o. Beograd i Srdan Srdanović, rukovodilac divizije Energy Management za Adriatik region kompanije Siemens. Potpisivanju ugovora u Vladi Republike Makedonije prisustvovao je i Kočo Anđušev, zamenik predsednika Vlade Republike Makedonije za ekonomska pitanja.

Trafostanica 400/110kV Dubrovo locirana je u predgrađu grada Negotino i predstavlja veoma važan segment makedonskog elektroenergetskog sistema, kao i vitalni deo 400kV prenosne i interkonekcijske mreže.

MEPSO pokreće srednjoročni investicioni ciklus sa projektima za revitalizaciju nekoliko trafostanica u Makedoniji. Revitalizacijom postrojenja 110 kV u transformatorskoj stanici Dubrovno koja radi od 1977. godine, stara oprema biće zamenjena novom. Ovaj složeni projekat podrazumeva zamenu primarne, kao i revitalizaciju sekundarne opreme na naponskom nivou od 400 kV i 110 kV”, izjavio je Sašo Vasilevski generalni direktor AD MEPSO.

Velika nam je čast da danas Siemens u ime konzorcijum kompanija Siemens i SisKon potpisuje ugovor sa Makedonskim elektroprenosnim sistem operaterom MEPSO, čime ozvaničavamo početak značajnog projekta revitalizacije trafostanice 400/110kV “Dubrovo”. Ovim nastavljamo niz, do sada uspešno realizovanih projekata sa MEPSO-m, kao što su Trafostanice Štip, Petrovec, Tetovo 2, Skopje 4 i 5. Stečeno iskustvo i znanje sa ovih projekata stvorilo je uslove za realizaciju projekata na drugim poljima. Kao primer možemo spomenuti vetropark Bogdanci, projekte u Kataru i projekat u Gani. Veoma smo zahvalni na ukazanom poverenju da primenom najmodernijih tehnologija u energetici doprinesemo stabilnom i pouzdanom radu elektroprenosne mreže Makedonije“, izjavio je Srdan Srdanović, rukovodilac divizije Energy Managament za Adriatik region kompanije Siemens.

Kompanija Siemens je lider u oblasti elektrotehnike i elektronike, a svojim tehnološkim rešenjima i proizvodima se trudi da pronađe odgovor na ključna pitanja energetike, i pruži rešenja na izazove sa kojima se susreću stručnjaci iz ove oblasti. Tim naših iskusnih inženjera može se pohvaliti uspešnim projektima izvedenim u regionu koji kompaniju Siemens izdvajaju kao lidera u ovoj oblasti.