Pickbox

„Skandinavski noar je samo početak“, kažu u Viaplayu, a zahvaljujući Pickboxu sada imamo priliku da gledamo najbolje od severnoevropske produkcije.

Lude vesti stižu iz Pickboxa – stižu nove skandinavske noar serije sa popularnog striming-servisa Viaplay! Od 1. decembra gledajte gomilu novih serija, kriminalističkih drama, romantičnih, a stižu i istorijski dokumentarci.  Izdvojićemo samo neke od serija koje stižu iz ponude Viaplay Selecta, poput danske krimi-serije Nadam se da si srećno stigla kući (Where Were You?), norveške-krimi serije Fenris i švedske dramske serije Harmonika (Harmonica).

Danska krimi serija Nadam se da si srećno stigla kući (Where Were You?)

Danska krimi serija Nadam se da si srećno stigla kući (Where Were You?), 2022 –  sasvim je sveža i intrigantna nova serija. U fokusu priče je 16-godišnja Luize (Filipa Navarana) čiji se život preokreće naglavačke kada njenu najbolju prijateljicu Moniku (Maja Ide Tile) u njihovoj srednjoj školi siluje nepoznati napadač. Luize je odlučna da nađe silovatelja, ali stvar se komplikuje kada se ispostavi da je reč o Taisu (Vilmer Trier Broger) u koga je potajno zaljubljena. Serija je dirljiv i napet portret vremena u kom se spajaju prijateljstva, seks, društveno nasleđe i snovi o budućnosti.

Ova napeta danska serija na veoma zanimljiv način prikazuje kako zločin utiče na grupu prijatelja i njihovu školu, kako se glasine šire brzinom munje, i podseća nas na činjenicu da ne odlučuješ uvek kad ćeš odrasti.

Norveška krimi serija Fenris

Intenzivna i atmosferična dramska krimi-serija Fenris (2022 – ) vrti se oko nestanka dečaka iz malog norveškog grada koji se nalazi na granici sa Švedskom, a poznat je po tome što u njemu obitavaju vukovi. Kada dečak nestane, odmah kreću glasine da su za to odgovorni vukovi. Biolog Ema Salomonsen (Ida Elise Brok), koja je tamo u poseti, otkriva dečakovu krvavu jaknu u kući svog oca Marijusa (Magnus Kreper: „Kraljica srca“), kontroverznog istraživača vukova – a kada i Marijus nestane, Ema je prisiljena da se osloni na sopstvene instinkte i razumevanje vukova kako bi otkrila mračnu istinu.

Za ulogu Eme, norveška glumica Ida Elise Brok je rekla: „Bila sam totalno zaokupljena kad sam prvi put pročitala scenario. Bilo je toliko uzbudljivo, da jednostavno nisam mogla da ga ostavim. Ema je enigma, ona je nepristupačna i izuzetno složena“.

Švedska dramska serija Harmonika (Harmonica)

Švedska dramska serija Harmonika (Harmonica), 2022 –  vrti se oko bračnog para Harija (Jonas Karlson) i Monike (Jozefin Bornebuš). Naime, pre šesnaest godina, Hari i Monika su živeli blistavim životom svirajući u velikim arenama sa svojim bendom Harmonika. Sada je njihov brak u krizi, a kad im se ponudi nostalgična turneja, Monika Hariju postavlja ultimatum. Turneja ili razvod. Zanimljiva, autentična i sveža, nova švedska serija „Harmonica“ svakako je naša preporuka!