Sony A6300

Kompanija Sony predstavila je α6300, najnoviji model nagrađivane serije fotoaparata bez ogledala, koji se može pohvaliti najbržim autofokusom na svetu, sa čak 425 autofokusnih tačaka sa detekcijom faze, što je najveći broj ovih tačaka kod fotoaparata sa izmenjivim objektivima[ii].

Sony A6300

Unapređeni 4D FOCUS sistem ovog impresivnog uređaja koristi brzi hibridni autofokus koji kombinuje autofokus preko brze detekcije faze i izuzetno precizne detekcije kontrasta. Na taj način, omogućeno je fokusiranje subjekta u pokretu za samo 0,05 sekundi.

 

Osim toga, kod modela α6300 je po prvi put predstavljena nova tehnologija za autofokusno praćenje koja značajno unapređuje detekciju i praćenje subjekata. Gustim pozicioniranjem 425 tačaka sa detekcijom faze pokriva se približno ceo kadar, što omogućava široko i precizno izoštravanje čak i sitnih i brzih objekata koje drugi fotoaparati ne uspevaju da prepoznaju. Takođe, ova tehnologija uspeva brzo da aktivira veliki broj autofokusnih tačaka  oko subjekta – približno 7,5 puta veće gustine nego model α6000 – i inteligentno ih prilagodi njegovom kretanju. Ta odlika naročito dolazi do izražaja pri uzastopnom snimanju brzine od 11 kadrova u sekundi, dok uzastopno snimanje brzine 8 kadrova u sekundi pruža i prikaz uživo, čime je obezbeđeno potpuno precizno kadriranje brzih subjekata preko LCD ekrana ili tražila.

Važno je napomenuti da su 425 autofokusnih tačaka, unapređeno praćenje subjekta i preciznost fokusa dostupni na modelu α6300 uz korišćenje A-mount objektiva sa odgovarajućim adapterom, kao što je Sony LA-EA3. Pomenute mogućnosti su do sada imali jedino fotoaparati punog formata α7R II i α7 II, a sada su prvi put prisutne i za Sony E-mount fotoaparate sa izmenjivim objektivima i senzorom APS-C formata.

Među unapređenjima modela α6300 su i funkcija tihog snimanja, korišćenje uveličanja slike za proveru fokusa (Focus Magnifier), proširena fleksibilna tačka, opcija Eye AF u AF-C režimu i druga.

Novi praktični fotoaparat poseduje i Exmor CMOS senzor APS-C formata od 24,2MP, za čiju strukturu su korišćene bakarne žice, čime je poboljšano prikupljanje svetla i značajno povećana brzina očitavanja. Takođe, uz BIONZ X procesor sa unapređenim algoritmom za obradu slike, ostvaruje se nizak nivo šuma i izuzetno visoka rezolucija fotografija duž celog opsega ISO osetljivosti 100-51200, naročito od srednjih do viših vrednosti opsega.

Još jedna premijerna karakteristika Sony fotoaparata sa izmenjivim objektivima koji nisu punog formata je mogućnost snimanja 4K video zapisa u popularnom formatu Super 35mm. Pri snimanju u 4K rezoluciji, model α6300 koristi puno očitavanje piksela bez vezivanja piksela sa ciljem prikupljanja 20 megapiksela informacija – što je približno 2,4x[vi] više megapiksela (ekvivalent 6K rezoluciji) nego 4K UHD. Nakon toga, vrši se oversemplovanje informacija kako bi snimak bio visokog kvaliteta, sa više detalja i dubine.

 

Zahvaljujući XAVC S kodeku, koji snima brzinom od 100 Mbps u 4K rezoluciji, odnosno 50 Mbps u standardnom Full HD formatu, video zapisi u oba formata su izuzetno detaljni i jasni. Novi autofokus omogućava gotovo dvostruko brže izoštravanje tokom snimanja u odnosu na prethodni model, a korisnici mogu i da prilagode brzinu i osetljivost praćenja autofokusa.

 

Za video snimke profesionalnog kalibra, model α6300 nudi i snimanje u Full HD formatu u 120 kadrova u sekundi pri brzini od 100Mbps, što je još jedna novina za α fotoaparate sa izmenjivim objektivima i senzorima formata APS-C. Ovaj režim snimanja omogućava da se materijal pregleda i, po potrebi, montira u 4x ili 5x usporenije snimke u Full HD (24p ili 30p) rezoluciji sa autofokusnim praćenjem. Novi model takođe nudi S-Log postavku game koja pruža široki dinamički opseg – sa približno 14 stopa širine u postavci game S-Log3 – i podrškom za režim S-Gamut za širi raspon boja. Obe opcije omogućavaju veću kreativnost pri obradi materijala u post-produkciji.

 

Model α6300 poseduje i linijski ulaz za eksterne mikrofone, a podržava i XLR ulaz sa Sony XLR kompletom adaptera. Na raspolaganju su unapređena Zebra funkcija za bolju kontrolu ekspozicije i funkcija Gamma Display Assist, koja omogućava korisnicima da pregledaju slike ili provere fokus pri S-Log snimanju. Takođe su dostupne i opcije za podešavanje profila slike, kao i prikaz vremenskog koda i korisničke postavke.

 

Fotoaparat je opremljen XGA OLED Tru-Finder tražilom sa približno 2,4 miliona tačaka koje pružaju izuzetnu vidljivost od ugla do ugla, visoku rezoluciju i kontrast. Novi režim za tražilo omogućava gladak prikaz pri brzini od 120 kadrova u sekundi, sa veoma malo „afterimage“ efekta, pa je praćenje subjekta preko tražila jednostavnije nego ikad.

 

Kućište uređaja od legure magnezijuma je čvste i robusne izrade i sigurno leži u ruci. Fotoaparat se može prilagoditi gotovo svakom stilu snimanja i preferencijama korisnika, a na raspolaganju je i devet prilagodljivih tastera kojima je moguće dodeliti jednu od 64 različite funkcije. Model α6300 odlikuju i digitalni merač nivoa nagiba fotoaparata, unapređena otpornost na prašinu i vlažnost[xi], ojačana struktura nosača objektiva, kao i novi okidač i kontrolni točkić koji obezbeđuju bolju funkcionalnost i rukohvat.

 

Fotoaparat je kompatibilan sa Wi-Fi mrežom i NFC standardom, a podržava i QR kod za brzo povezivanje sa telefonima koji nisu kompatibilni sa NFC standardom. Korisnicima su na raspolaganju Sony PlayMemories Mobile, aplikacija za Android i iOS platforme, kao i sve veći broj PlayMemories Camera aplikacija koje pružaju dodatne kreativne mogućnosti.

 

Model α6300 biće dostupan u Evropi od aprila 2016. godine po ceni od približno 1.270 evra (samo telo), odnosno 1.420 evra sa SELP1650 objektivom.