Sony uređaji

Unapređena tehnologija Sony senzora omogućila je kreiranje jedinstvene serije fotografija ledenih pećina Vatnajekidl na Islandu koje prikazuju zadivljujuće detalje ovog prirodnog blaga. Neverovatno oštre fotografije zabeležene su fotoaparatima α7R II, RX10 II i RX100 IV, pri prirodnom osvetljenju, što do sada nije bilo moguće.

Sony a68

Lednik Vatnajekidl, jedan od najvećih u Evropi, svake godine se pomera, menja i stvara složene pećinske sisteme koji postoje samo nekoliko nedelja pre sledeće metamorfoze. U istraživanje ovog fenomena krenuli su fotograf Mikael Bak i čuveni lokalni vodiči Ejnar Runar Sugurdson i Helen Marija. U njihovoj opremi našli su se najnoviji Sony fotoaparati sa novim, unapređenim senzorima. Upravo senzor predstavlja „srce“ fotoaparata i određuje njegove performanse osvetljenja i detaljnosti na slikama. Model α7R II poseduje prvi na svetu senzor punog formata sa pozadinskim osvetljenjem koji spaja visoku rezoluciju i visoku osetljivost, dok modele RX10 II i RX100 IV odlikuje prvi na svetu slojeviti Exmor RS CMOS senzor od 1,0’’ čije performanse naročito dolaze do izražaja pri uslovima slabog osvetljenja i velikog kontrasta.

 

Zahvaljujući pomenutim senzorima, izazovni svetlosni uslovi nisu predstavljali prepreku za beleženje ovog zamrznutog predela koje oduzima dah. Autor je uspeo da dočara delikatne krivine prirodnih skulptura i mehurastu teksturu jarko plavih zidova koja nalikuje podvodnom pejzažu. Fotografije prikazuju i impresivne prirodne pojave poput nestvarnih maglovitih vodopada i ledenica koje se protežu duž zidova pećine. Impozantna veličina ovog ledenog utvrđenja najbolje se može sagledati na fotografijama koje prikazuju veštog planinara koji se spušta niz pećinu.

 

„Ovakve fotografije ne bi bile moguće pre nekoliko godina bez nošenja kabaste opreme i rasvete, što predstavlja veliki teret za fotografa. Senzori u fotoaparatima iz serija α7 i RX omogućavaju beleženje impresivnih slika samo pomoću kompaktnih fotoaparata, bez potrebe za dodacima“, ističe Jan Semon Legagner, direktor marketinga u sektoru za digitalno snimanje u kompaniji Sony Europe.

 

Osim toga što omogućavaju fotografisanje pri slabom osvetljenju, slojeviti Exmor RS senzor od 1,0’’ i Exmor R CMOS senzor punog formata sa pozadinskim osvetljenjem daju i priliku profesionalnim fotografima i entuzijastima da zabeleže trenutke koji se ne mogu spaziti golim okom, pomoću do 40x izuzetno usporenog snimanja pri brzini od 1000 kadrova u sekundi.

 

Razvojem nove tehnologije senzora, kompanija Sony nastavlja svoj rast u industriji digitalnog snimanja. Trenutno je globalni lider na tržištu tehnologije i proizvodnje senzora sa učešćem od gotovo 50 odsto i ponosno će nastaviti da pomera granice na ovom polju.