gejming selo

Srbija uskoro dobija prvo namenski građeno Gejming selo i gejming arenu na svetu koja će imati 10 000 mesta i koristiće se za organizaciju velikih svetskh esport i sportskih turnira. U sastavu Gejming sela, pored arene, nalaziće se i luksuzan hotel, nekoliko sporskih terena, olimpijski bazen, spa centar i brojni drugi sadržaji

Relog Media, najveća esport produkcijska kuća na Balkanu, zajedno sa TV Arena Esportom premijerno je na Paviljonu Srbije na Expo 2020 u Dubaiju predstavila projekat izgradnje prvog Gejming sela (Gaming village) u Srbiji i na svetu, koji će uskoro biti otvoren i dostupan za organizaciju najvećih svetskih esport turnira.

U okviru Gejming sela, biće izgrađena prva namenski građena Gejming arena u svetu sa 10 000 sedećih mesta koja će biti namenjena organizaciji velikih svetskih esport turnira, koji svake godine posećuje sve veći broj ljudi. U svom sastavu Gejming selo će imati: poslovni prostor, Fakultet za esport i gejming, upravnu zgradu, hotel sa 5 zvezdica koji će imati 300  luksuzno opremljenih soba, brojne kafiće i restorane koje će gosti Gejming sela imati na raspolaganju, ali i veliki spa centar i olimpijski bazen.

Milutin Pećić, osnivač i generalni direktor “Relog media” objašnjava kako esport doprinosi ekonomiji jedne zemlje i zašto je važno da Srbija zauzme svoje mesto u ovoj najbrže rastućoj industriji na svetu čije su razmere skoro nesagledive, imajući u vidu činjenicu da je gejming druga najveća industrija na svetu – odmah posle vojne, dok na svetskom nivou gejming zarađuje više nego filmska i muzička industrija zajedno. Kao uspešan primer ulaganja u esport Pećić navodi poljski grad Katovice:

“Iako se u Katovicama održava samo jedan gejming turnir godišnje, on je već pozicioniran kao esport grad, koji je od ove delatnosti značajno unapredio ekonomiju. Zamislite samo kolika će dobit biti za našu zemlju, nakon 4 turnira koje mi planiramo da organizujemo sledeće godine. Oni će doprineti rastu ekonomije, ali i većoj turističkoj vidljivosti naše zemlje. Otvaranjem ovog Gejming sela, Srbija se pozicionira ne samo kao regionalni, već i svetski lider u ovoj oblasti”, zaključuje Pećić.

Pored esporta, Gejming selo će posedovati značajne kapacitete i za održavanje drugih sportskih takmičenja, jer će se u njegovom sastavu nalaziti  nekoliko vrhunskih zatvorenih sportskih objekata sa 2 000 sedećih mesta – košarkaški, odbojkaški i rukomentni teren, sale za borilačke veštine, a na otvorenom – teniski tereni, padel tereni i trim staza.

Za razvoj esporta, izuzetno je značajan dobar geostrateški položaj koji ima naša zemlja – dobra avio povezanost sa drugim zemljama, centralna pozicija u Evropi i bezvizni režim sa brojnim velikim zemljama poput Kine, Brazila, Indije …

Ceo projekat je u skladu sa najvišim ekološkim standardima održive gradnje – upotreba prirodnih materijala poput drveta, sistemska reciklaža kopjuterske opreme, solarni paneli, krovne baste,  dok je ulaz u ovaj zatvoreni kompleks moguć samo električnim vozilima.

A kako će to izgledati u Gejming selu – mogli smo videti delom na Paviljonu Srbije na Expo 2020 Dubai koji je ugostio 3 najpopularnija igrača srpske i regionalne esport scene koji su uveliko prepoznati i na svetskoj sceni – G2 Niko, G2 Hunter i analitičar Ynk, koji su učestvovali na tribini posvećenoj razvoju i popularizaciji esporta, a publika je imala ekskluzivnu mogućnost i da se takmiči  sa njima i kroz različite interaktivne programe osvoji vredne nagrade!

Malo je poznato, da je pored filmske industrije, gejming najrazvijenija grana kreativnih industrija u Srbiji. Srpska gejming industrija  u 2020. godini prihodovala je $120 miliona, sa godišnjom stopom rasta od 20%, a uprkos pandemiji, nastavila je da raste

Esport je trenutno jedna od najvećih i najbrže-rastućih industrija na svetu.  Grube procene kažu da u svakoj državi između 2% i 5% ukupne populacije, spada u grupu  esport entuzijasta. U Srbiji postoji između 150.000 i 350.000 ljudi koji prate esport i na neki način aktivno učestvuju u njemu, a smatra se da je među njima najviše muškaraca između 17 i 38 godina.

Razvoj esporta predstavlja značajan potencijal za srpsku gaming scenu, a otvaranje Gejming sela doprineće još većoj popularizaciji esporta kod nas, boljem pozicioniranju i većoj prepoznatljivosti domaćih takmičara.