Sportski Esports Savez SrbijeSportski Esports Savez Srbije

Sjajna vest stigla je iz sveta esporta, a Srpska reprezentacija u popularnoj igri Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) postala je ponosni nosilac bronzane medalje na nedavno završenom Svetskom Esports Šampionatu (IeSF) u Rumuniji. Ovaj izuzetan uspeh nije samo sportski podvig, već i potvrda da se esport u Srbiji ubrzano razvija i stiče sve veću prepoznatljivost.

Najveći događaj u svetu esporta

Od 24. avgusta do 3. septembra, Jaši, rumunski grad poznat po svojoj kulturnoj raznovrsnosti, postao je epicentar svetskog esporta. Naime, u okviru kulturnog centra Rumunije, održan je 15. po redu Svetski Esports Šampionat, koji se smatra najprestižnijim takmičenjem u svetu esporta. Ova manifestacija okupila je esportiste iz čak 120 nacija, čineći je najvećim izdanjem dosadašnjih IeSF-ovih događaja.

Samo upoređivanje sa prethodnim Svetskim Esports Prvenstvom na Baliju 2022. godine govori o impresivnom rastu esporta. Na Baliju je učestvovalo oko 600 takmičara iz 106 zemalja, dok je ovogodišnje takmičenje nadmašilo tu brojku i postavilo nove standarde u svetu esporta. Svi učesnici su se borili za vredne nagrade, uključujući novčanu premiju od pola miliona dolara, medalje i impozantni trofej koji će pripasti zemlji sa najboljim ukupnim plasmanom.

Srbija predstavljena u četiri esport discipline

Ove godine, Srbija se ponosno predstavila na Svetskom Esports Šampionatu kroz četiri reprezentacije, svaka u različitoj esport disciplini. Naši esportisti branili su boje naše zemlje u igrama kao što su Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), eFootball 2023, Tekken 7 i PUBG MOBILE. Ova raznovrsnost učestvovanja dodatno potvrđuje da se esport u Srbiji razvija na širokom spektru igara.

Istinski virtuoz u eFootball disciplini

Jedan od najzapaženijih uspeha ostvario je Marko ‘’Roksa’’ Roksić, naš eFootball virtuoz, koji je ušao među najboljih osam igrača na svetu u svojoj disciplini. Ovo nije bio prvi put da Roksa dokazuje svoju izuzetnu igračku veštinu na međunarodnom nivou. Njegovo prisustvo u samom vrhu eFootball scene svakako je ponosno dostignuće za Srbiju i dodatno ga stavlja u rang najboljih igrača sveta.

Bronz za Srbiju u CS:GO disciplini

Ipak, najveći uspeh za Srbiju postigla je CS:GO reprezentacija, koja se sastojala od igrača Ivan ”choiv7” Živković, Nikola ”Dragon” Bošković, Vladan ”VLDN” Radević, Vladan ”kind0” Mandić i Aleksa ”Impulse” Stankić. Ova ekipa je svoj put ka medalji započela uzbudljivom borbom za treće mesto protiv Uzbekistana.

Obe reprezentacije su zauzele prva mesta u svojim grupama tokom takmičenja, što je unapred davalo naznaku da će meč za bronzu biti izuzetno neizvestan. Međutim, srpski tim je demonstrirao izvanrednu igračku koordinaciju i timski rad, što ih je izdvojilo kao favorita. U ovom meču Srbija je bila apsolutno dominantna i pobedila rezultatom 2-0.

Oduševljenje i ponos na bronzanu medalju

Nakon trijumfalnog meča, Srbija je stala na najniži stepenik pobedničkog postolja i osvojila bronzanu medalju. Ovo je bila istorijska prekretnica za srpski esport, a takođe i znak da se trud i rad igrača i njihovih trenera isplatio.

Kapiten srpske CS:GO reprezentacije, Ivan ”choiv7” Živković, nije mogao da sakrije svoje oduševljenje: “Osećaj je neverovatan. Samo nam je žao što nismo odigrali malo bolje, pošto verujem da bismo u tom slučaju bili u finalu. Ipak, treće mesto je jako slatko, posebno posle ovako ubedljive pobede. Želeo bih da se zahvalim svima koji su nas bodrili do samog kraja. Dobili smo mnogo poruka podrške od navijača kod kuće. Samo se nadam da ćemo sledeće godine uspeti da dođemo do zlatne medalje. Čast nam je što smo predstavljali Srbiju na međunarodnoj sceni esporta.”

Podrška i optimizam za budućnost esporta u Srbiji

Nikola Nešović, generalni sekretar Srpskog Saveza Elektronskih Sportova i Esportova, takođe je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatom: “Želeo bih da čestitam našoj CS:GO ekipi na neverovatnom performansu i osvojenoj medalji. Ovo je sjajno dostignuće za Srbiju na polju esporta i šire, i siguran smo da ćemo sledeće godine ostvariti još bolji rezultat.”

Esport u Srbiji dobija na značaju iz godine u godinu, a uspesi poput ovog na Svetskom Esports Šampionatu dodatno će doprineti popularizaciji ovog oblika takmičenja. Zahvaljujući predanosti igrača, njihovim treninzima i podršci zajednice, Srbija će se sve više istaći u svetu esporta i možda već sledeće godine osvojiti zlatnu medalju na Svetskom Esports Šampionatu. Budućnost esporta u Srbiji izgleda svetlo, a ovaj uspeh je samo početak onoga što nas očekuje u svetu virtualnih sportova.