Više od 20 srednjih škola iz Srbije uključilo se u panevropski projekat „Heroji budućnosti“, koji se u isto vreme realizuje u deset zemalja Srednje Evrope. U pitanju je međunarodno takmičenje za mlade inovatore koje organizuje BASF, a cilj takmičenja je pronaći održiva naučna rešenja za sadašnje i buduće ekološke probleme. U Srbiji podršku pružaju Centar za promociju nauke Republike Srbije, Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu i organizacija Dostignuća mladih.

Zadatak srednjoškolskih timova u naučnom takmičnju Heroji budućnosti jeste da uz pomoć nastavnika identifikuju ekološki problem iz svog okruženja, a potom i pronađu naučno rešenje za njegovo prevazilaženje. To može biti prekomerno korišćenje električne energije, rasipanje vode ili stvaranje prekomerne količine otpada, ili neki drugi problem po njihovom izboru, a suština je da učenici shvate koliko je održivi razvoj bitan za budućnost čovečanstva.

„Takmičenje ,,Heroji Budućnosti” treba shvatiti kao budilnik koji pokreće mladu generaciju uljuljkanu i uspavanu u ugodnostima savremenog načina života. Uključivanje učenika naše škole u ovaj projekat je uzburkalo njihova razmisljanja, uticalo na promenu ponašanja i shvatanja i pokrenulo njihovu kreativnu energiju. Pošto smo deo prirode moramo je čuvati i ne smemo remetiti njenu ravnotezu. A da bismo to postigli moramo znati da dajemo onoliko koliko i uzimamo. Zbog toga ovo takmičenje mora prerasti u svakodnevnu praksu“, ističe profesor Milka Kostić, nastavnica hemije u Četvrtoj beogradskoj gimnaziji.

Za vreme pripreme i implementacije svojih rešenja, učenici bi trebalo da shvate da nauka, a posebno hemija, jeste značajno sredstvo kada je reč o održivom razvoju. Zbog toga je kao podršku u fazi pripreme, BASF pripremio i edukativne materijale za učenike i nastavnike u obliku naučnih tekstova koji istražuju vezu između održivosti i nauke u nekoliko najvažnijih segmenata života poput urbanizacije, pijaće vode, ili ishrane u budućnosti.

 

“U svetu je sve izraženija kriza energenata što dovodi do potrebe racionalnog korišćenja. Važno je da se deca upoznaju sa alternativnim izvorima energije i načinima uštede. Što je više dece uključeno u ova takmičenja sami će se upoznati sa ovim potrebama i biti u mogućnosti da ta znanja prenesu drugima. Već sada održivost ima veoma važnu ulogu, a u budućnosti će biti verovatno od presudnog značaja”, objašnjava profesor Svetozar Toković iz Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice.

Prva faza takmičenja Heroji budućnosti trajaće do 11. maja, do kada će učenički timovi morati da predaju svoje projekte, a nakon čega će stručni žiri početi da ocenjuje najbolji među njima. Uporedo s tim, od 15. do 25. maja trajaće i javno glasanje za Heroje budućnosti na internet stranici chemgeneration.com, te će svako moći da pogleda učenička rešenja i da da svoj glas timu koji smatra najboljim. Objavljivanje rezultata glasanja zakazano je za 25. maj 2015. godine.