HTEC

Srpska kompanija High Tech Engineering Center se po treći put zaredom plasirala na listu 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi (Deloitte CE Technology Fast 50), i ove godine zauzela je deveto mesto na rang listi sa petogodišnjim rastom prihoda od 1109%, objavljuje konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte. Prosečna stopa rasta najbrže rastućih centralno-evropskih kompanija na listi je skoro duplo veća u odnosu na prošlu godinu i iznosi 1057%.
Aleksandar Čabrilo, direktor kompanije High Tech Engineering Center, je rekao da “iza nagrade stoje najkvalitetniji ljudi na domaćem IT tržištu”.

– Osnovni razlog njihovog zadovoljstva su drugi zaposleni, sa kojima uspešno kreiraju najmodernija tehnološka rešenja. Kompanija HTEC je ponosna što je jedina srpska kompanija koja se tri puta zaredom pozicionirala na CE Fast 50 listi, i u skladu sa tim nastaviće izgradnju okruženja koje pruža rast svim svojim zaposlenima – rekao je Čabrilo.

Projekat Technology Fast 50 u Srbiji se sprovodi već devet godina zaredom, dok se na području centralne Evrope realizuje 17 godina. Na ovogodišnjoj listi našle su se kompanije iz 11 zemalja centralne Evrope (Srbija, Poljska, Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Češka, Litvanija, Slovačka i Bugarska).

Pored liste Technology Fast 50, Deloitte svake godine objavljuje i rang liste Zvezda u usponu (rangiraju se kompanije koje su “premlade” i ne ispunjavaju uslov za glavnu kategoriju) i listu Velikih 5. Uslov za plasman na listu Fast 50 je da kompanije tokom poslednjih četiri godine ostvaruju prihode veće od 50.000 evra, a za listu Zvezde u usponu da su prihodi u poslednje tri godine veći od 30.000 evra. Za plasman na listu Velikih 5 važe isti uslovi kao i za listu Fast 50, s tim što kompanije moraju da imaju godišnji prihod veći od 25 miliona evra u poslednjoj posmatranoj (2015.) godini.

Ovogodišnji pobednik u kategoriji 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija je poljska kompanija Codewise Sp. z o.o. Sp. K., koja se bavi rešenjima iz oblasti internet marketinga i poslovnog softvera, sa četvorogodišnjim rastom prihoda od 13052% (od 2012. do 2015. godine), koja je ujedno i prva na listi u kategoriji Velikih pet. Litvanska kompanija za pametne uređaje Deeper je najbolje plasirana na listi Zvezde u usponu ostvarivši rast prihoda u poslednje tri godine od 3631%.

Od ove godine uvedena je nova kategorija, odnosno nagrada za najznačajniju inovaciju (Most disruptive innovation). Nagrada se dodeljuje poslovnom subjektu koji ne mora da bude rangiran na listi, ali se ističe svojim zamislima ili tehnologijama, koje menjaju način rada. Prvu nagradu ove vrste je osvojio poljski HiProMine, koji u oblasti zbrinjavanja otpada i proizvodnji hrane za ljude, stoku i druge životinje primenjuje tehnologiju zasnovanu na upotrebi insekata.

Većina kompanija sa najbržim rastom, kao i prethodnih godina, dolazi iz Poljske, njih 17 se našlo na listi. Veoma dobro su zastupljene i Češka sa 7, Hrvatska sa 6 i Mađarska i Rumunija sa po 4 kompanije na rang listi.

Ove godine na listi su se mahom našle kompanije koje se bave IT i digitalnim rešenjima i zauzele su 41 mesto na listi, dok su ostali tehnološki segmenti na listi zastupljeni u značajno manjoj meri.